TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.12.2012 14:12:44

Smlouva o sKartách je neplatná a protizákonná, říká právní analýza ČSSD

PRAHA (MEDIAFAX) - Sociální demokracie si nechala vypracovat právní analýzu na smlouvu o sKartách, kterou uzavřelo ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) s Českou spořitelnou. Celá smlouva je od počátku neplatná a vážou se na ni trestné činy, řekl v pátek Jeroným Tejc, předseda poslaneckého klubu ČSSD.

Autorem rozboru je právník v řadách ČSSD Radovan Suchánek. Závěry jeho analýzy říkají, že platnost smlouvy může napadnout jednak žaloba příjemců dávek, kterým je sKarta vnucována proti jejich vůli, jednak mohou padat trestní oznámení, například za překročení pravomoci úřední osoby nebo pro poškozování cizích práv.

"Od začátku říkáme, že projekt sKarty je nesprávný a v rozporu se zákonem. Nechali jsme si zpracovat právní posudek, který dnes zveřejňujeme. Ukazuje, že došlo k překročení úřední pravomoci, když bývalý první náměstek bývalého ministra Jaromíra Drábka (TOP 09) Vladimír Šiška uzavřel smlouvu s Českou spořitelnou. Žádný zákon na začátku nedovoloval, aby MPSV mohlo výdej a správu karet svěřit soukromému subjektu," uvedl analýzu Jeroným Tejc. Dodal, že zákonnou oporu nemá ani předání statisíců osobních údajů o klientech soukromému subjektu, tedy České spořitelně.

"Není to smlouva veřejnoprávní, ale soukromoprávní, to znamená, že nemůže zavazovat občany, pokud sami nechtějí, aby sKartu používali. Navíc, kvůli překročení pravomocí je podle nás smlouva od samého počátku neplatná," podotkl.

Z rozboru vyplývá, že neexistuje zákon ani vyhláška, na základě které by MPSV mohlo svěřit výdej a provoz sKarty bance. "Podle platného ustanovení může MPSV pověřit správou evidence údajů o výplatách uvedených dávek pouze Českou správu sociálního zabezpečení," uvádí zpráva. Dále zmiňuje, že jelikož smlouva mezi spořitelnou a resortem mám povahu soukromoprávní smlouvy, nemohou se její ustanovení vztahovat na subjekty, jež nejsou jejími účastníky - tedy na příjemce sociálních dávek. Z toho důvodu nemohou být nuceni sKartu používat.

Podle něj je za takové situace kontraproduktivní, aby vláda hledala cesty, jak projektu umožnit pokračování, jak upravit znění smlouvy a legislativu tak, aby projekt mohl dál existovat. "Měli by se rozhodně snažit o to, abychom se ze smlouvy vyvázali, aby byl projekt ukončen, aby pro Českou republiku neznamenal náklady, například arbitrážemi. Bude-li smlouva neplatná, takový nárok České spořitelně nevzniká," naznačil Tejc, který má rovněž právnické vzdělání.

ČSSD zdůraznila, že policie a státní zastupitelství by mělo smlouvu a sKarty prověřit, ale sami nehodlají trestní oznámení podat. "Věříme, že chytrému stačí napovědět, a policie i státní zastupitelství je dostatečně chytré. Analýza bude veřejná, takže vláda i orgány činné v činném řízení ji mohou posoudit. Jsem přesvědčen, že v tak závažném případě se tím musejí orgány zajímat z vlastní zodpovědnosti, že nemusíme podávat trestní oznámení. Toto je nápověda pro ty, kdo už stíhají Šišku," zmínil Tejc.

Premiér Petr Nečas (ODS) a ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová, kteří vedou jednání s Českou spořitelnou, však o rušení sKarty neuvažují. Naopak, pracují na revizi smlouvy tak, aby z ní vypadla sporná ujednání, tedy především povinnost sKarty coby platebního prostředku. Nadále by ovšem měla zůstat povinná jako identifikační prostředek, platbu mohou příjemci inkasovat na svůj účet nebo složenkou. Ta přijde do hry koncem května, kdy legislativní a procesní zázemí umožní, aby se nový partner, Česká pošta, zhostil přiděleného úkolu. Müllerová si přeje, aby sKarta měla pro své majitele řadu výhod, aby byli k jejímu užívání motivováni. Například peníze uložené na tomto účtu budou chráněny proti exekuci a výběr z bankomatů České spořitelny bude vždy zdarma, stejně jako výběr hotovosti na přepážce.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688