TNBiz (TN.cz)
Pojištění  |  12.12.2012 09:42:27

Senátoři chtěli lidem dopřát častější změnu pojišťovny, poslanci to zamítli

PRAHA (MEDIAFAX) - Sněmovna v úterý hned v prvním čtení zamítla senátní novelu zákona, podle níž by bylo možné změnit zdravotní pojišťovnu k prvnímu dni kalendářního čtvrtletí. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) by to vedlo k pojišťovnické turistice.

Proti tomu, aby novela zmizela z projednávání sněmovny, se postavili poslanci ČSSD a KSČM, ale koaliční převaha prosadila názor prezentovaný výborem pro zdravotnictví i ministertstvem zdravotnictví. Nadále tak bude platit, že změna pojišťovny je možná jednou za rok, novela chtěla, aby to šlo s každým prvním dnem kalendářního čtvrtletí.

Senátoři tvrdili, že současná právní úprava, kdy se může měnit zdravotní pojišťovna jednou za rok, zhoršuje postavení pojištěnců. Člověk podle nich většinou mění zdravotní pojišťovnu kvůli nedostatečnému rozsahu poskytovaných služeb či regionální působnosti některých pojišťoven. V obou případech hrozí podle předkladatelů nebezpečí z prodlení v poskytování zdravotních služeb.

Jako příklad uvádějí situaci, kdy pojištěnec, do té doby zdravý, zjistí až při první návštěvě nemocnice, že toto zařízení nemá smlouvu s jeho zdravotní pojišťovnou. "Pojišťovnu si zvolil před mnoha lety a přestěhoval se na jiný konec republiky. Přitom některé pojišťovny působí jen regionálně a málokteré zařízení má uzavřené smlouvy se všemi zdravotními pojišťovnami," popisují senátoři situaci. Nemocnice může pacientovi poskytnout jen akutní ošetření, ale odmítne jeho další péči. "Pokud tento stav zjistí pacient např. 2. července, může podle platné právní úpravy změnit pojišťovnu až za 18 měsíců," připomněli senátoři.

Podobná situace může nastat, pokud klient zjistí, že jeho pojišťovna nehradí takové zdravotní služby. To znamená, že se nemůže kvalitně léčit, a to může mít negativní vliv na průběh jeho nemoci. "V případě, že se bude jednat o choroby s dramatickým průběhem, jejichž léčbu dosud zvolená pojišťovna nehradí, povede současný právní stav k situaci, že se pacient nemusí ani dožít změny zdravotní pojišťovny," dodali zákonodárci z horní komory Parlamentu.

Ministr Leoš Heger se však domnívá, že by změna vedla k "pojišťovnické turistice" a k agresivnímu nabírání nových klientů pojišťovnami. Ty by mohly spekulovat se změnami počtu pojištěnců při sestavování zdravotně pojistných plánů. "Z hlediska celosvětových zvyků je změna jednou za rok standardem, čtvrt rok podle mě přímo vyzývá pacienty k pojišťovnické turistice, aby vyměňovali pojišťovnu z různých vrtochů, jednou kvůli léčebenkám, podruhé pro elastické punčochy," shrnul v úterý Heger. Poslanecká sněmovna mu následně dala za pravdu a většinou sedmdesáti tří hlasů smetla senátní novelu ze stolu.

Heger se vyjádřil i ke konkrétnímu případu, kdy došlo ke sloučení pojišťovny Metal-Aliance a Průmyslové pojišťovny: klienti prostě přešli pod druhou jmenovanou. "V individuálních případech, tedy po sloučení Metal-Aliance a Průmyslové, to může přinést drobné nepříjemnosti, ale pojišťovny již počítají s tím, že pacientům zajistí péči i tam, kde ji nemají nasmlouvanou, dohodnou se," uklidňoval ministr zdravotnictví.

Katerina Surmanová, Jan Drahorád, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Pojištění:

Čt 16:50  Dvě aktuality z pojištění vozidel v Polsku a Estonsku OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Čt 12:31  Kdo se stal novým generálním ředitelem společnosti Credendo? OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688