Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  07.12.2012 09:51:20

ČR - revize vývoje HDP za 3Q snížila jeho pokles

Hrubý domácí produkt očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy klesl ve 3. čtvrtletí podle zpřesněného odhadu meziročně o 1,3 % a mezičtvrtletně o 0,3 %.

Hrubý domácí produkt (HDP) očištěný o cenové vlivy a sezónnost*/ klesl ve 3. čtvrtletí podle zpřesněného odhadu v meziročním srovnání o 1,3 % a v porovnání s předchozím čtvrtletím o 0,3 % (předběžný odhad z 15. listopadu předpokládal pokles o 1,5 %, resp. 0,3 %). V úhrnu za první tři čtvrtletí byl v tuzemské ekonomice vytvořen HDP o 0,9 % nižší než ve stejném období minulého roku.

Zároveň byla aktualizována časová řada čtvrtletních ukazatelů za roky 2009 až 2011 navazující na revidované roční údaje zveřejněné 1. října. Zpřesněné odhady meziročního a mezičtvrtletního vývoje HDP jsou uvedeny v tabulkách:

Meziroční změna HDP v %, očištěno o cenové a sezónní vlivy
Tab.

Mezičtvrtletní změna HDP v %, očištěno o cenové a sezónní vlivy
Tab.

Vývoj ve 3. čtvrtletí

Výkonnost ekonomiky se v uplynulém čtvrtletí dále snížila, a to jak v meziročním, tak i mezičtvrtletním srovnání. Přebytek zahraničního obchodu nedokázal, stejně jako v předchozích čtvrtletích, plně kompenzovat pokles domácí poptávky po spotřebním a investičním zboží a službách.

Na nabídkové straně ekonomiky klesla odvětvově členěná hrubá přidaná hodnota (HPH) meziročně o 1,3 % a mezičtvrtletně o 0,5 %, a to především vlivem vývoje v odvětvích stavebnictví, zemědělství a průmyslu. Stavebnictví čelí již delší dobu nedostatku zakázek typu velkých liniových staveb a bytových i nebytových komplexů, takže nemohlo plně uplatnit své disponibilní kapacity. Za uplynulé tři roky v něm proto klesla zaměstnanost o více než šest procent, odpracované hodiny a hrubá přidaná hodnota o více než deset procent. Zemědělství se muselo vyrovnat s nižší úrodou než v předchozím roce. Tento výpadek byl kompenzován růstem cen zemědělských produktů, což se však promítlo pouze do výsledků v běžných cenách. Na poklesu tvorby hrubé přidané hodnoty v odvětví průmyslu, které bylo dříve klíčovým zdrojem růstu ekonomiky, se podílely jak zpracovatelský průmysl vlivem poklesu domácích i zahraničních zakázek v některých odvětvích, tak zejména energetika a těžební průmysl.

Negativní vývoj domácí poptávky byl důsledkem snižujících se výdajů na konečnou spotřebu i na tvorbu kapitálu. K meziročnímu poklesu výdajů na konečnou spotřebu domácností o 2,4 % přispěl zejména nižší zájem o předměty dlouhodobé spotřeby, klesly však také výdaje za potraviny, alkohol a tabákové výrobky, energie a další zboží a služby. Výdaje na konečnou spotřebu subjektů zahrnovaných do sektoru vládních institucí zůstaly na úrovni stejného čtvrtletí předchozího roku. Tvorba hrubého fixního kapitálu byla meziročně nižší celkem o 2,3 % vlivem více než pětiprocentního poklesu investování do bytových i nebytových budov a staveb. Výdaje za strojní vybavení a dopravní prostředky naopak mírně vzrostly. Výrazně nižší ve srovnání s loňským 3. čtvrtletím byla změna zásob.

Pro vývoj vnější poptávky byl klíčový výrazný předstih zbožového vývozu před dovozem. Zatímco dovoz zboží vzrostl ve 3. čtvrtletí ve stálých cenách meziročně pouze o 0,2 %, vývoz se ve stejném období zvýšil o 5,0 %. V běžných cenách se čtvrtletní aktivní saldo zbožového obchodu zvýšilo z loňských 18,3 mld. na aktuálních 43,6 mld. .

Úhrnná cenová hladina měřená implicitním deflátorem HDP se ve 3. čtvrtletí meziročně zvýšila o 0,9 %, z toho výdajů domácností na konečnou spotřebu o 1,6 %, fixního kapitálu o 1,1 %, vývozu o 3,3 % a dovozu o 3,8 %.
____________________

*/ Pokud není uvedeno jinak, jsou všechny zde uváděné údaje očištěny o změny cen, sezónní vlivy a nestejný počet pracovních dní.


Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Út 10:01  Tohle kolo souboje s inflací jsme vyhráli Jan Berka (Roklen24)
Út   9:46  Makro: Smíšený vývoj cen výrobců Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688