TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.12.2012 09:02:08

Nemocnice nestihnou uzavřít smlouvy s pojišťovnami do nového roku

PRAHA (MEDIAFAX) - V žádném kraji se nestihnou uzavřít smlouvy mezi nemocnicemi a zdravotními pojišťovnami do začátku příštího roku, řekl ve středu výkonný ředitel Asociace českých a moravských nemocnic Stanislav Fiala. Smlouvy přitom pojišťovny vypověděly k lednu už skoro před rokem.

"Je zcela jisté, že do 1. ledna nebudou uzavřené smlouvy, ale povinnost uzavřít je, mají pojišťovny, ne nemocnice," řekl Fiala, podle kterého pojišťovny se svými novými podmínkami na rušení oddělení vystoupily v listopadu, tedy v době, kdy volby nově rozdaly karty krajským zastupitelům a hejtmanům, kteří do problematiky ještě nemohli řádně zasáhnout. Krizový štáb se podle Fialy dohodnul s kraji, aby spolupracovaly dohromady a dokud nebudou připravené smlouvy pro všechny kraje, neměly by se podepisovat nikde.

Údajně byla již dohoda skoro na stole, když OZP, VoZP a Zdravotní pojišťovna ministerstva vnitra zaslaly návrh smluv, které místo na pět let počítaly s úhradou péče pouze na půl roku, poté se měla její rozsah dohodnout znovu.

Navíc dostávají zdravotnická zařízení už i návrhy na restrukturalizaci následné péče, pacienti by se mohli přesouvat z léčeben dlouhodobě nemocných do jiných zařízení, kde by pojišťovny mohly platit méně. "Ve prospěch následné péče bylo rušení akutní péče," připomněl Fiala, podle kterého může jít o destrukci celého českého zdravotnictví.

Podle posledního návrhu pojišťoven, o kterém vyjednává nemocniční a pacientský krizový štáb, se plánuje zrušit osm nemocnic bez náhrady, 12 dalších dostane smlouvu pouze na překlenovací období. "Nebude tedy možný jejich další rozvoj," poznamenala předsedkyně poslaneckého klubu Kateřina Klasnová (VV) s tím, že u 108 nemocnic by se mělo zrušit jedno nebo více oddělení.

Zrušit by se měla například Podřipská nemocnice v Roudnici nad Labem. "Pokud se péče přesune do sousedních nemocnic, tak bude vždy jenom dražší," říká Lenka Pasečiaková, prokuristka nemocnice, podle které má zdravotní zařízení v Roudnici jednu z nejnižších sazeb od pojišťovny, níž se podle ní prakticky jít nedá. Pod nemocnici podle Pasečiakové spadá 65 tisíc obyvatel a ročně poskytne přes 50 tisíc ošetření.

Některé oddělení by mohla být zrušená v nemocnici v Tanvaldě, Panochova nemocnice v Turnově by měla dostat smlouvu pouze na tři roky."Oproti tomu ale nemocnice v Semilech má uzavřít dlouhodobou smlouvu, přičemž nejen odborníci ví, že tato nemocnice má mnohem horší jak personální, tak přístrojové vybavení a menší spádovou oblast. Okamžitě se zde vyrojily spekulace o Janu Farském, který je jednak ve správní radě VZP a zároveň starostou Semil a poslanec klubu TOP 09, kterým je zároveň i ministr Heger," opřel se do koalice poslanec Petr Skokan (VV).

Poslanci chtěli projednávat problematiku na plénu sněmovny, návrhy strany Věci veřejné ale zbytek zákonodárců nepodpořil. "Pokud se tím Poslanecká sněmovna zabývat nehodlá a nebude, tak nezbývá, než vyzvat veřejnost a jít do ulic," apeloval na občany prezident Svazu pacientů Luboš Olejár.

Pojišťovny koncem loňského roku vypověděly smlouvy všem nemocnicím v zemi.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

12.05.2023Plzeňský kraj uzavřel novou smlouvu na linku P1 jih ARRIVOU Plzeňský kraj (plzensky-kraj.cz)
26.04.2018Nestihnete včas ukončit pojistnou smlouvu? Máte smůlu Vstřícná banka (Vstřícná banka)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688