Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  27.11.2012 10:51:51

Coach a Starbucks: minimálně jeden je špatně ohodnocen

Co mají Starbucks (NASDAQ:SBUX) a Coach (NYSE:COH) společného? Na první pohled toho, vyjma věrných zákazníků, moc není. Každá firma operuje v jiném sektoru - jedna prodává kafe, druhá kabelky.

Proč mě tyto společnosti zaujaly?

Na příkladu firem Coach a Starbucks jde krásně vidět, jak rychle se investorům může valuace vymknout kontrole.  Finanční ukazatele vykazují v případě firmy Caoch lepší růst než ukazatele Starbaksu.   Nicméně ve valuaci založené na poměru ceny k volnému cashflow Starbucks suverénně vede. A to i přesto, že hlavní zdroj růstu obou firem - očištěný disponibilní příjem - je  velmi podobný. Historický výkon firem sice není dobrý ukazatel budoucích výkonů, ale společnosti se silnou výsledovkou jsou prostě silné firmy.

Oběma firmám se v minulosti dost dařilo. V uplynulých 10 letech rostly roční tržby Starbucksu v průměru o 15 %, u Coache to bylo 21 %. Čistý zisk rostl v případě Starbucksu o 20 % a Coache 28 %. A ukazatel EPS rostl Starbucksu o 21 % a Coachi dokonce o 31 %. To jsou  excelentní čísla!

Vzhledem k velikostem firem tak dobrý růst již očekávat nemůžeme. Určitě si ale u nich dokážu představit růst vyšší než celkový růst HDP, protože silný růst v minulosti může znamenat určitou výhodu oproti konkurenci.

U obou firem se roční cashflow pohybují v miliardách, ale jejich ohodnocení se, ať už na základě P/E nebo volného cashflow, hodně liší. Starbucks je více než třikrát dražší než Coach.

Může to samozřejmě odrážet lepší vyhlídky Starbucksu. Buď to, anebo je jedna z firem špatně oceněná. Zvláště když je Coach s vyšším růstem, lepším výkonem a stabilnějšími finančními výsledky levnější.

V současnosti pochází 86 % tržeb Coache z USA a Japonska. Trhy módních doplňků rostly zhruba o 10 %, což je pořád slušné číslo. Starbucks generuje 76 % tržeb z USA. Firmy tedy "dobyly" své domovské trhy, a proto se soustřeďují hlavně na Čínu. To ovlivní míru růstu jak v krátkodobém tak v dlouhodobém horizontu.


Bude Starbucks růst o tolik rychleji než Coach, aby ospravedlnil své vysoké ocenění? Možná, ale selský rozum mi napovídá, že cena je příliš vysoká, vezmeme-li v potaz fakt, že firmy si jsou podobné v historickém růstu a expanzí do podobných oblastí a možnostmi managementu.

Cashflow je důležitější než zisky

Investoři se často zaměřují na P/E, ale zisky nejsou tou nejlepší cestou, jak ohodnotit podnik. Lepší cestou je totiž schopnost generovat hotovost. Starbucks má sice o 40 % vyšší čistý zisk, ale z pohledu volného cashflow, což je pro investování důležitější, je Coach schopen z jednoho dolaru zisku vytvořit více hotovosti. V posledních deseti letech to bylo zhruba o 2 % více než Starbucks, což může znít jako malá částka. V průběhu dekády však toto číslo naroste o mnoho více.

Pokud porovnáme ohodnocení Starbucksu k Coachi na základě volného cashflow, dostáváme 230% prémii. U P/E valuace dostáváme prémii 170 %. Očekávám, že se budete pochybovat o ocenění jedné nebo i obou společností.

Takže je Starbucks oprávněně dvakrát, respektive třikrát, dražší než Coach? Myslím si, že nikoli. Podle výše zmíněných důvodů je Starbucks předražený a Coach podceněný. Jak byste tuto informaci zobchodovali?

Závěr: jestli je Starbucks správně oceněn, pak je velmi pravděpodobné, že Coach je podhodnocen, takže jej kupte. Je-li však správně ohodnocen Coach, pak se od Starbucksu držte dále, nebo ještě lépe, prodejte ho.

Matt Bolduc, akciový analytik Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688