Zlato ve 3. kvartále 2012 a výhled do budoucna

Autor: Rastislav Trecák (G&S SOLUTIONS)
26.11.2012 10:29:55, aktualizováno 12:59:13

V současné nejisté době se mě stále více lidí z mého okolí ptá, jak budou vypadat ceny některých investičních aktiv, hlavně však zlata a stříbra, v příštím roce. Protože podle mého "skromného" názoru jsou právě tyto dvě komoditní peníze nejideálnějším aktivem současnosti, má odpověď je jednoznačná a sice, že ceny obou drahých kovů budou v příštím roce určitě růst (přesněji řečeno hodnota nekrytých FIAT měn typu USD, EUR nebo libry bude vůči zlatu a stříbru znehodnocovat kvůli inflaci těchto měn, kterou bude provádět FED, ECB nebo BoE).

Jak sem k tomu dospěl? Měl jsem takový sen, že Číňané se už nemohli dívat na to, jak jim Mr. Bernanke znehodnocuje jejich devizové rezervy uložené v USD a rozhodli se, že je vymění za zlato a stříbro. A že se k nim přidají i Rusové, Indové, Brazilci, Saudové a systém virtuálního petrodolaru zkolabuje. Vznikne nová měna krytá košem různých komodit, kde bude mít zlato nejvyšší podíl. Pak jsem se však vzbudil a zjistil, že to byl jenom sen, a že cena zlata a stříbra je stále vůči všem současným nekrytým FIAT měnám podhodnocena a máme ještě chvíli čas na nákup.

Teď ale vážneji, i když pravděpodobnost, že můj sen nemusí být v budoucnosti daleko od pravdy, je docela vysoká.

Někde jsem četl, že jistý významný muž prohlásil toto: "Poznáním minulosti můžeme uvidět záblesky budoucnosti". Něco asi na tom bude, i když si myslím, že to jsou jen malé záblesky. Ale i pro tyto malinké záblesky bychom měli sledovat statistiky z minulosti dávné i nedávné a zkusit je analyzovat. To si uděláme i teď a ukážeme si nejzásadnější statistická čísla zlata za 3. kvartál 2012 a podle nich se pokusíme najít "záblesky" budoucí poptávky po zlatě a tím pádem i odhadnout jeho cenu v přístím roce, respektive v dalších letech.

Zlato ve 3. kvartálu 2012:


Podle reportu organizace World Gold Council byla ve 3Q 2012 poptávka po zlatě 1 084,6 tun, hodnotově výjádřeno 57,6 mld. USD.


Poptávka vzrostla o 10% proti předcházejícímu kvartálu, byla však o 11% nižší než ve 3Q 2011. Šperkařský a technologický sektor zaznamenaly pokles, přičemž poptávka ETF fondů a centrálních bank byla vyšší.

Z teritoriálního hlediska je poptávka v Ásii stále vyšší než na jiných kontinentech. Důvody jsou hlavně tradice, vyšší ekonomický růst, zabezpečení vůči inflaci a daňové důvody (napr. v Singapuru je nulová DPH na zlato i stříbro).

Graf č. 1 nám ukazuje jak meziročně rostla respektive klesala poptávka po zlatě podle jednotlivých segmentů.

Graf č.1:

- po rekordní poptávce ve 3Q 2011 přichází ve 3Q 2012 pokles poptávky ve všech segmentech s výjimkou ETF fondů, kde poptávka meziročne narostla o 56%

- nejvyšší meziroční propad byl v segmentu investičních slitků a mincí, který činil -30%, přičemž ale z pohledu 5-ti letého kvartálního průměru byla poptávka v tomto segmentu vyšší o 13% (co nám ukazuje také graf č.2)

 

Graf č.2

- poptávka po investičních slitcích a mincích byla ve 3Q 2012 již tradičně nejsilnější v Asii, kde lídrem byla Indie, za ní v závěsu Čína a pak Dálný východ.

- v Evropě a hlavně v USA poptávka po mincích a slitcích klesla i proti 5-ti letému kvartálnímu průměru, což bylo způsobeno relativním uklidněním situace v EU (Grexit se nekonal, Španělsko o pomoc zatím nepožádalo), lepšími hospodářskými čísly v USA (klesala nezaměstnanost, neklesalo HDP, objevilo se mírné oživení nemovistostního trhu) a také růstem ceny, která odrazovala hlavně malé a střední investory od nákupu

V grafu č.3 je rozdělení celkové poptávky po zlatě podle teritoria, kde můžete vidět, že hlavními strůjci poptávky jsou státy Asie.

Graf č.3

Poptávka po zlatě ve 3. kvartálu 2012 proti předcházejícím kvartálům r. 2012 začala růst, i když nezaznamenala taková skvělá čísla jako v roce 2011. Třetí kvartál roku 2011 byl rekordní, proto srovnávání s tímto kvartálem podle mého názoru není velmi relevantní. Mnohem průkaznejší je srovnávání s 5-ti letým kvartálním průměrem a v tomto srovnávání už 3Q 2012 uspěl a poptávka po zlatě byla vyšší než tento průměr.

"Záblesky do budoucna"


Důležitost zlata hlavně jako budoucího všeobecně akceptovaného monetárního aktiva bude do budoucna růst a i když můžeme očekávat jeho nižší poptávku z průmyslového segmentu nebo šperkařství, očekáváme, že celková poptávka po něm se bude neustále navyšovat. Kdybych měl odhadnout, jak to asi bude vypadat s poptávkou po zlatě v přístím roce po jednotlivých segmentech, můj názor je:

Bankovnictví (centrální i komerční) = plusová poptávka

ETF = plusová poptávka

Investiční slitky a mince = plusová poptávka

Průmysl = mírně mínusová poptávka

Šperkařství = mírně mínusová poptávka

Celkově = plusová poptávka

Závěr

Zlato se na základě nových celosvětových bankovních pravidel BASEL III, která by měla být platná od 1.1.2013, opět vrací do třídy bezrizikových aktiv "tier 1 asset", což značí, že bankéři opět na zlato nahlížejí jako na skutečné peníze, nejenom jako na aktivum kategorie 3, tzn. nepeněžní rizikové aktivum. Zlato budou moci přijímat i komerční banky jako bezrizikový kolaterál (záruku, garanci) od svých klientů a zlato bude zároveň akceptováno centrálními bankami jako 100% záruka za úvěry poskytnuté komerčním bankám.

V Asii budou soukromí investoři, ale i centrální banky opět nakupovat zlato vo velkém jako pojištění vůči rostoucí inflaci, která jednoznačně hrozí z důvodu QE3+ v USA, OMT v EU nebo jen na základě fixace asijských měn na znehodnocující USD nebo EUR, tzn. vůči znehodnocení jejich vlastních papírových měn.

Hrozba fiskálního útesu nebo nedohody demokratů s republikány ohledem navýšení stropu deficitu v USA, hrozba Grexitu nebo dokonce Spaxitu (Španělsko zbankrotuje a opustí eurozónu) je stále akutní. Bláhově si myslet, že se všechny tyto hrozby v příštím roce sami od sebe vyřeší a od roku 2014 budeme opět růst a zažívat už jenom světlé zítřky, je určitě neprozíravé a opak bude pravdou. Zažijeme další finanční a ekonomické turbulence, ještě větší pokles HDP jako tomu bylo v letošním roce a budeme se muset zabývat spíš existenčními problémy a hlavně problémem jak nedopustit znehodnocení našich úspor a investic, které na nás naši povedení bankéři a politici připravují.

Na základě těchto hlavních důvodů, ale i dalších okolností, které nám pro přístí rok nevěstí bohužel nic dobrého, si jednoznačně myslím, že poptávka po zlatu a hlavně stříbru bude v příštím roce růst a s poptávkou poroste i jejich cena, protože zlato ani stříbro nejsou z hlediska nabídky elastická aktiva, jsou to vzácné kovy, komoditní peníze, kterých nabídku nemůžeme nafukovat jak se nám zlíbí, jako například u papírových měn, dluhopisů, akcií atd.

Dávat cenové odhady v současném komplexním světě plném butterfly efektů je velice odvážné, ale na základě mých dosavadních zkušeností a informací od (podle mého názoru relevantních) investičních stratégů si na to troufnu.


Moje středně až dlouhodobé cenové očekávání je, že zlato bude do 2 let na úrovni 2500 USD/oz nebo výš a stříbro na úrovni 50 USD/oz nebo výš.



Ing. Rastislav Trecák

Ing. Rastislav Trecák

vystudoval Univerzitu Mateja Bela v Banské Bystrici. Po škole pracoval jako obchodní manažer v petrolejářské branži a mimo jiné zabezpečoval i finanční hedging ropných produktů. Od roku 2010 začal působit jako poradce a zprostředkovatel služeb spojených s finančním zabezpečením fyzických obchodů s komoditami a od roku 2012, kdy založil společnost G&S Solutions, se věnuje informačně-edukační činnosti v oblasti monetárně-makroekonomické. Z pohledu svobodné liberální ekonomie vysvětluje principy fungování současného globálního finančně-ekonomického systému a doporučuje řešení ochrany proti mnoha negativním vlivům systému na občany.

Chráníme Vaši finanční svobodu
G&S Solutions je mladá obchodní společnost poskytující informačně-obchodní služby založené primárně na informování svých klientů z pohledu svobodné ekonomie a sekundárně na prodeji v současnosti ideálních investičních aktiv, zlata a stříbra. Finanční poradci, banky nebo investiční fondy mnohdy zamlčují nebo vysvětlují příčiny současného problému pouze v zanedbatelné míře, proto se společnost G&S Solutions zaměřuje na:

  • informování svých klientů, vysvětlování a navrhování řešení ochrany před současnou nejistou finanční a ekonomickou situací,
  • zabezpečení on-line informování o aktuálním vývoji a trendech globální a lokální ekonomické situace prostřednictvím moderních audiovizuálních nástrojů (webináře, virální videa, výuková videa, atd.),
  • napomáhání prohlubování relevantních znalostí současného finančního systému a tím ochranu finanční svobody svých klientů do budoucna prostřednictvím seminářů, přednášek a debat s významnými ekonomickými experty z České republiky, ale i ze zahraničí.

K článku zatím nejsou žádné komentáře!

Zlato online

Zlato - online graf v USD

Datum Jedn. Kurz
28.03.2024 12:16 1 unce 2 211,62 USD
28.03.2024 12:08 1 unce 2 210,42 USD
28.03.2024 12:00 1 unce 2 212,46 USD
28.03.2024 11:54 1 unce 2 212,82 USD
28.03.2024 11:48 1 unce 2 211,48 USD
28.03.2024 11:40 1 unce 2 210,08 USD
28.03.2024 11:32 1 unce 2 205,21 USD
28.03.2024 11:26 1 unce 2 205,36 USD
28.03.2024 11:20 1 unce 2 199,97 USD
28.03.2024 11:12 1 unce 2 198,30 USD

Další kurzy

Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.