Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  20.11.2012 09:36:42

Růst čínských mezd snižuje marže Applu a omezuje prostor pro další růst jeho akcií

Riziko, kterému jsou vystaveny akcie Applu, se zvyšuje, protože růst mezd snižuje ziskové marže firmy. Vysoký nárůst tržeb již neznamená vysoký nárůst zisků. Prostor pro další růst akcií firmy je stále omezenější.

Společnost Apple v posledních letech předvedla neuvěřitelný růst tržeb, zisků i marží. Její akcie se staly miláčkem investorů, jež ji ohodnotili jako největší firmu světa (tržní kapitalizace více než 500 miliard USD). Co se týče velikostí marží patří k nejefektivnějším v technologickém sektoru. Z každého utrženého dolaru měla firmaroce 2011 hrubí zisk 44 centů, provozní 35 centů a čistý zisk pro akcionáře 27 centů. Tyto marže mu může drtivá konkurence slepě závidět. Jenomže právě tyto zajímavé marže jsou teď ohrožené. Ve středně až dlouhodobém výhledu můžeme ovšem očekávat tlak na jejich pokles. Domnívám se, že pokud jde o růst zisků Applu v roce 2013, existuje zde velké riziko zklamání, jehož příčinou by mohl být rostoucí tlak na růst mezdČíně a zvyšující se náklady na součástky.

Investoři by celkově měli být opatrnější, protože u akcií Applu už nemůžeme očekávat pouze jednosměrný pohyb směrem nahoru. Pokud bude zpochybněn růst čistých zisků firmy, trh v budoucnu začne pochybovat také o ocenění jejích akcií.

Co se děje s hrubými maržemi?

Ovšem v období mezi březnem a zářím 2012 k prudkému propadu hrubých marží firmy ze 47,1 % na 38,9 %. Podíváme-li se na historický vývoj hrubých marží Applu od roku 2001, zjistíme, že v některých obdobích hrubé marže rostly a v některých zase výrazně klesaly. Všimněte si například období po červnu 2007, prosinci 2009 a březnu 2012 a období, která následovala po uvedení zbrusu nových produktů na trh. V červnu 2007 byl uveden na trh první iPhone, který se nepodobal ničemu, s čím Apple do té doby přišel. Na jaře roku 2010 Apple představil iPad, který byl také zcela novým typem produktu. V březnu 2012 uvedl Apple na trh nový iPad a trochu se zdráhám dávat klesající hrubé marže do souvislosti s touto událostí. Částečně by tento efekt mohl být způsoben větší složitostí nového iPadu (náklady na součástky) v kombinaci s tím, že jeho cena zůstala ve srovnání s předchozím modelem stejná. Větší náklady na součástky ale jako vysvětlení nižších marží samy o sobě neobstojí.

Graf č. 1: Hrubá a čistá zisková marže společnosti Apple (v %)

Zdroj: Saxo Bank a údaje z průzkumu Factset

Apple se nyní potýká se zvyšováním mezd

Osobně považuji zvyšování mezd ve Foxconnu, dodavateli společnosti Apple provozujícího svoji výrobu v kontinentální Číně, za hlavní důvod aktuálního poklesu hrubých marží firmy. Na začátku roku 2012 došlo v některých výrobních závodech společnosti Foxconn k nepokojům, a firma se stala středem pozornosti v souvislosti s pracovními podmínkami a výší mezd. Od té doby došlo několikrát ke zvyšování mezd a také v roce 2013 se chystá další nárůst. To jsou poměrně zásadní změny. Na začátku roku 2010 dosahovala průměrná měsíční mzda dělníka ve Foxconnu přibližně 145 USD, a v únoru 2012 se dostala na na více než 340 USD. Pokud generální ředitel Foxconnu, dodrží své slovo, dojde v roce 2013 k nárůstu o dalších 100 %, čímž by se průměrná měsíční mzda jednoho dělníka dostala téměř na 700 USD.  

Zvyšování mezd prodraží součástky výrobků, co by podle našich propočtů mohlo snížit celkovou ziskovou marži o dvě procenta. Konsensus ve fiskálním roce 2013 u společnosti Apple očekává tržby ve výši 192 mld. USD, z níž by se měl vygenerovat čistý zisk 47.5 mld. USD. To by představovalo meziroční růst zisků o 14,1 %. Pokud se ale naplní výše zmíněný předpoklad, že si z čisté marže výraznou část ukousnou mzdy, tak by nárůstu zisků činil pouze 5,7 %.

Důsledky

Až investoři začnou zjišťovat, že časy velice levné čínské výroby pro Apple už pominuly a že nárůst zisků bude výrazně zaostávat za růstem tržeb, zpochybní současné ocenění akcií firmy. Apple už není „jistou sázkou“ na nákup. Do budoucna můžeme očekávat nárůst volatility, protože investoři už nebudou ve svém názoru na další vývoj akcií Applu tak jednotní. Na nesplnění růstových očekávání u populárních akcií jako je Apple bývají investoři velice citlivý.

Doplňující tabulky: Odhadované ceny a výrobní náklady produktů Apple

 

Bill of Materials (BOM) = celkový účet za „součástky“... tedy kolik Apple zaplatí dodavatelům za hotový produkt, který následně prodává.

 

Peter Bo Kiaer, stratég a analytik akciových trhů, Saxo Bank A/S

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688