TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  19.11.2012 15:33:26

STEM: Jiří Dienstbier nadále kraluje v žebříčku politické popularity

PRAHA (MEDIAFAX) - Nejpopulárnějším českým politikem je prezidentský kandidát Jiří Dienstbier (ČSSD), pozici si drží už od září 2011. Na druhé příčce zůstává Jiří Pospíšil, místopředseda ODS a bývalý ministr spravedlnosti. Naopak Miroslava Němcová (ODS) přízeň ztrácí, jak uvádí pondělní tisková zpráva agentury STEM.

Bronzový post průzkum agentury přiřkl předsedovi sociální demokracie Bohuslavovi Sobotkovi. První pětku pak doplňují další sociální demokraté jihomoravský hejtman Michal Hašek a místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová. Vytlačili tak šéfku sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS) až na sedmé místo, přestože dříve do první pětky tradičně patřívala, na šestém místě ji předstihl další místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

"Aktuální výsledky nenasvědčují žádným zásadním změnám a posunům ve vnímání českých politiků. Dlouhodobě první muž žebříčku, Jiří Dienstbier, dosáhl dosud nejvyšší hodnoty popularity od začátku svého působení ve vysoké politice," vyplývá z šetření STEM.

Stříbrný Jiří Pospíšil svoje pozice také upevnil a potvrdil, že je jedním z nejoblíbenějších českých politiků. Tomu nasvědčuje i výsledek podzimních krajských voleb, kdy to bylo jen jeho plzeňské hejtmanství, kde ODS zvítězila.

"U dalších tří politiků, představitelů ČSSD, lze hovořit o setrvalém stavu, v případě Bohuslava Sobotky je vidět pozastavení poklesu z minulých měsíců," dodává zpráva.

Naopak snížení popularity zaznamenala Miroslava Němcová, popularita mezi obyvateli republiky se časově shoduje s oslabením její stranické pozice. Na listopadovém kongresu ODS neobhájila post první místopředsedkyně a stala se jen místopředsedkyní řadovou.

"Na druhou stranu jedním z mála politiků, jejichž obliba stoupla, je právě ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba, který Němcovou na postu prvního místopředsedy nahradil," stojí v dokumentu.

Mírný vzestup si připsali ministr vnitra Jan Kubice a předseda poslaneckého klubu TOP 09 a Starostů Petr Gazdík. Příznivých hodnocení přibylo i Petru Fialovi, stoupl i počet těch, kdo vědí, o koho jde.

"I tak zůstává ministr školství Fiala nejméně známým členem vlády, nezná ho polovina občanů," vyplývá z průzkumu agentury. Čtyřicet procent lidí nezná ministryni kultury Alenu Hanákovou (TOP 09) a šéfa rezortu pro místní rozvoj Kamila Jankovského (LIDEM), třicet procent respondentů si nevybavuje ministra životního prostředí Tomáše Chalupu, ministra spravedlnosti Pavla Blažka a šéfa průmyslu a obchodu Martina Kubu (všichni tři ODS).

Pokles popularity se týká také bývalého ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka, který rezignoval kvůli korupční aféře svého prvního náměstka Vladimíra Šišky.

Podíl na hodnocení politiků mají výrazně stranické preference dotazovaných, u příznivců vlastních stran se popularita lídrů pohybuje mezi 70 a 90 procenty, u potenciálních či reálných koaličních partnerů okolo 45 procent.

Průzkum se uskutečnil ve dnech 27. října až 5. listopadu na vzorku 1062 obyvatel republiky starších osmnácti let.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688