eTrader (eTrader)
Akcie ve světě  |  19.11.2012 10:05:27

Stručné shrnutí US trhů dne 16.11.12 – USA řeší fiskální útes

Páteční obchodní seance nezačala pozitivním způsobem, když na trhu převládala nadále nejistota spojená s napjatým očekáváním zda se podaří ve zbývajícím čase do konce t.r. odstranit legislativní překážky a politické reprezentace připraví nějaké kompromisní řešení pro rozpočtový režim po Novém roce.

Když se ovšem sešli lídři Kongresu s prezidentem Obamou a na tiskové konferenci ladili svá prohlášení směrem k dobrému začátku v záležitosti dohody o vyhnutí se fiskálnímu útesu, bylo na trzích jasné, že v pátek by se closing mohl realizovat v kladných teritoriích. Také to pak přesně dopadlo. Navíc o kompromisu se hodlají domluvit ještě před koncem prosince, aby nebyl takový tlak na trhy v konci t.r.

V rámci makrodat byly reportovány položky přílivu dlouhodobého kapitálu za září s číslem 3,3 mld. USD oproti předchozímu měsíci s objemem 90,0 mld. USD, dále říjnová průmyslová výroba vykázala pokles o -0,4% namísto předpokladu +0,1% a využití kapacit dosáhlo cifry 77,8% vs. očekávání 78,3%. Oba poslední údaje byly evidentně ovlivněny dopady hurikánu Sandy a FED řekl, že v případě průmyslové produkce se jednalo o dopad ve výši celého procentního bodu.

Pokud se zaměříme na sektory, finance v podobě SPDR Financial Select Sector ETF (XLF) posílily o 0,7%, když JP Morgan dosáhl vyrovnání s US SEC týkající se sankcíobchodůrezidenčními hypotéčními cennými papíry realizovanými Bear Stearns a JP Morgan. Dále DJ Transportation Average byl spíše podprůměrný ve výkonu vůči trhu a oslabil o 0,5% a nedařilo se zejména aerolinkám (DAL, JBLU). Mezi technologiemi se snažil Apple zotavit z předchozích poklesů a přidal 0,4%.

Hlavní US akciové indexy tak přerušily předchozí ztráty v týdnu a pátek se jim vydařil takto: DJIA 12588,31 bodů (+0,4%), Nasdaq Composite 2853,13 bodů (+0,6%) a SP 500 1359,88 bodů (+0,5%). Přesto týdenní výkonnost zůstala záporná a DJIA odevzdal -1,8%, Nasdaq Composite rovněž -1,8% a SP 500 ztratil -1,5%.

Na komoditních trzích si ropa zakončila na 86,96 USD, což znamenalo týdenní zisk 0,5% a zlato naopak zakončilo s týdenní ztrátou -0,9% na 1714,80 USD za trojskou unci.

Z pondělních makrodat to budou především údaje z housingu, konkrétně říjnové prodeje existujících domů s očekáváním 4,6 mil. a NAHB Housing Market Index za říjen s číslem 42 bodů. V dalších dnech to budou Housing Starts a stavební povolení v říjnu (úterý), úvodní požadavky v nezaměstnanosti, PMI Manufacturing Index flash, Un. Michigan Sentiment a předstihové ukazatele (středa). Čtvrtek bude na burzách zavřeno z důvodu svátku Thanksgiving Day a v pátek se obchoduje ve zkráceném režimu do 1,00 PM ET.

úterý promluví šéf FED Bernanke v ekonomickém klubu v New Yorku.

Asijské trhy obchodovaly v pozitivním tónu a Nikkei Average skončil +1,43%, HangSeng +0,49% a Shanghai Composite +0,11%.

Indikace US futures se nacházejí v příznivém světle a DJIA je +46 bodů, Nasdaq 100 +9,75 bodů a SP 500 +5,80 bodů.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688