TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  15.11.2012 17:30:16

Česká ekonomika se z recese v nejbližší době nedostane, odhadují analytici

PRAHA (MEDIAFAX) - V nadcházejících čtvrtletích se ekonomika České republiky z probíhající recese nedostane, shodují se odborníci. Ti zveřejnili své odhady ve čtvrtek poté, co Český statistický úřad oznámil další propad HDP, tentokrát o 0,3 procenta mezikvartálně a o 1,5 procenta proti loňskému roku.

"Neočekáváme zásadní zlepšení ani pro čtvrté čtvrtletí. Naše předpověď pro celý letošní rok je pokles HDP o jedno procento. Nejistá je i předpověď pro rok 2013, kdy předpokládáme jen velmi mírný nárůst HDP," sdělil ředitel Sekce hospodářské politiky Svazu průmyslu a dopravy ČR Boris Dlouhý a dodal: "Připouštíme, že i odhady pro příští rok bude třeba průběžně korigovat."

Podle analytika GE Money Bank Petrka Gapka je zřejmé, že ještě silnějšímu propadu české ekonomiky brání pouze čistý export. "Jeho odolnost proti vnějším vlivům ale není bezmezná, což ukazuje zpomalující automobilový průmysl. To se logicky projevuje i na tvorbě hrubé přidané hodnoty nabídkový pohled na ekonomiku," upozornil Gapko. Ten zároveň uvedl, že útěchou může být České republice alespoň zveřejněný výkon francouzské a německé ekonomiky. Ty v mezičtvrtletním srovnání překonaly odhady a shodně rostly o 0,2 procenta. Meziročně Německo přidalo 0,9 procenta.

Aktuální recese je podle vyjádření analytika ČSOB Petra Dufka sice méně prudká než ta předchozí (2009), ale už nyní je delší a známky obratu k lepšímu nejsou nikde patrné. "Hlavnímu motoru ekonomiky průmyslu dochází dech a nové objednávky nevěstí zlepšení ani pro konec letošního roku," doplnil Dufek.

"Příčiny pokračujícího poklesu HDP jsou zřejmé. Prohlubuje se pokles domácí poptávky. Šetří domácnosti, firmy omezují investice a vláda nemá prostor pro zvýšení svých výdajů kvůli rozpočtovému schodku," tvrdí hlavní ekonom společnosti Patria Finance David Marek.

Na silnou stránku české ekonomiky, kterou je zdravý bankovní sektor a dobrý manévrovací prostor české měny, upozornil řídicí partner PwC v ČR Jiří Moser. "Naše analýza ukázala, že na případný další propad eurozóny je Česká republika druhou nejlépe připravenou zemí, hned po Rusku," tvrdí Moser s tím, že letos očekává pokles českého HDP do jednoho procenta a příští rok by se tuzemské hospodářství mělo vrátit do černých čísel.

Hrubý domácí produkt očištěný o cenové, sezonní a kalendářní vlivy klesl ve 3. čtvrtletí podle předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně o 1,5 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,3 procenta.

Příčinou pokračujícího poklesu HDP ve 3. čtvrtletí byla především postupně slábnoucí domácí poptávka, zejména snižující se investice do staveb, strojního vybavení a dopravních prostředků. Klesající tendenci však měly i spotřební výdaje domácností. Přebytky zahraničního obchodu přitom již nebyly - stejně jako v 1. pololetí - schopné kompenzovat snižující se tuzemskou spotřebu, uvádí ČSÚ.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688