TNBiz (TN.cz)
Podnikání  |  14.11.2012 14:00:51

Evropská komise chce 40 procent žen ve vedení firem

PRAHA (MEDIAFAX) - Ve vedení velkých evropských firem, tedy ve správních a dozorčích radách, by během následujících osmi let mělo být alespoň 40 procent žen. Počítá s tím směrnice Evropské komise, která byla ve středu schválená v Bruselu.

V současnosti dominují v řídících orgánech muži, představují 85 procent nevýkonných členů řídících orgánů a 91,1 procenta výkonných členů řídících orgánů, zatímco u žen jsou tyto podíly 15 procent a 8,9 procenta. O nerovnoprávném postavení svědčí statistika, od roku 2003 se průměrný počet žen v řídících orgánech zvyšoval pouze o 0,6procentního bodu ročně.

Komise chce novým opatřením prolomit "skleněný strop", který brání ženám dosáhnout na nejvyšší funkce v největších evropských společnostech a dosáhnout vyváženějšího zastoupení mezi muži a ženami.

Navrhovaná směrnice stanoví 40procentní zastoupení žen mezi nevýkonnými členy řídících orgánů společností kotovaných na burze. Firmy, které mají nižší podíl žen ve vedení, budou muset jmenovat pracovníky na uvedené pozice na základě analýzy kvalifikací každého z kandidátů. V případě stejné kvalifikace bude mít přednost žena. Čtyřicetiprocentní zastoupení žen ve vedení společností musí firmy splnit do roku 2020, státní podniky na to budou mít o dva roky méně, tedy cíl se musí splnit do roku 2018.

Členské státy EU budou muset stanovit sankce pro podniky, které tuto směrnici nedodrží.

Nařízení se bude podle odhadu týkat asi 5000 kotovaných obchodních společností v Evropské unii. Nevztahuje se na malé a střední podniky (s méně než 250 zaměstnanci a ročním celosvětovým obratem nepřesahujícím 50 milionů eur) a na nekotované obchodní společnosti.

Analýza Evropské komise z března 2012 prokázala, že ve vedení společností v unii dominují muži. Velké rozdíly panují mezi zeměmi. Ve vedení největších společností ve Finsku dosahuje poměr žen 27 procent, v Lotyšsku je to 26 procent, ale na Maltě jsou ženy zastoupené pouze třemi procenty a na Kypru čtyřmi procenty.

Počet žen předsedajících řídícím orgánům velkých společností se dokonce snížil, a to z 3,4 procenta v roce 2010 na 3,2 procenta v lednu 2012.

České firmy na novou směrnici zareagovaly značně kriticky. "Je to typicky byrokratické rozhodnutí," prohlásil Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR, který reprezentuje nejvýznamnější část tuzemského průmyslu a také postoj k uvedené směrnici.

Vedení českého průmyslu tvrdí, že není rozumné ani efektivní zasahovat tímto způsobem do práv podniků. Zastává princip dobrovolnosti a nezávaznosti. "Zvolený přístup komise a stanovení právně závazných kvót není krok správným směrem. Považujeme ho naopak za kontraproduktivní," dodal Hanák. Odkazuje na řadu odvětví těžkého průmyslu a dopravy v Česku, kde není jednoduché kvótu naplnit tak, aby byla přínosem podniku. Svaz se také obává sankcí v případě nedodržení směrnice.

Jitka Zadražilová, zadrazilova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

07.03.2023Počet žen ve vedení firem v ČR za 5 let vzrostl o 9 procent Dun & Bradstreet (Dun & Bradstreet)




?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688