TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  14.11.2012 14:11:58

Českou státní správu zkritizovaly protikorupční organizace i Evropská unie

PRAHA (MEDIAFAX) - České protikorupční organizace považují návrh zákona o úřednících za špatný. Norma pochází z dílny ministerstva vnitra, nijak neřeší zpolitizování veřejné správy a neomezuje prostor pro korupci, uvádějí protikorupční organizace ve středeční společné tiskové zprávě.

Sedmero protikorupčních organizací kritizuje podobu zákona, kterým chce ministerstvo vnitra zajistit fungování a odpolitizování veřejné správy.

"Zákon upravující fungování státní správy a jejích zaměstnanců je klíčovým zákonem v boji proti korupci. Pouze nezávislí úředníci, kteří budou vybíráni pro své schopnosti a ne politické konexe, kteří budou odměňováni na základě výkonů a ne loajality, budou více imunní vůči korupčnímu chování. Obsah i způsob přípravy zákona o úřednících nenasvědčuje tomu, že by vláda Petra Nečase myslela boj s korupcí vážně," uvádějí organizace ve svém společném prohlášení.

Stěžovatelům vadí například to, že novou verzi normy úřad rozeslal pouze vybraným osobám, ale nezveřejnil ji ve veřejné knihovně připravované legislativy. "Tím zamezili informování médií a veřejnosti," stojí v tiskové zprávě.

Organizace kritizují i rychlý způsob projednávání zákona: vybrané osoby normu obdrželi 5. listopadu, připomínkovat ji mohli do 9. listopadu a již 13. listopadu vypršela lhůta na vypořádání připomínek. Vládě má být zákon předložen ještě před koncem tohoto měsíce.

"U takto zásadního zákona, který je klíčem v boji proti korupci v České republice, je spěch bez odborné diskuse a zapojení veřejnosti alarmující," říkají protikorupční instituce.

Dodávají, že Česká republika je jedinou zemí v Evropské unii, která dosud nemá účinný zákon o státní službě. "Již dvacet let tak nebyla naplněna ústava. Více než osm let je švejkovsky obcházena jedna z podmínek přístupu České republiky do unie," říká zpráva.

Parlament na nátlak EU přijal již v roce služební zákon, který by měl problematiku ošetřit, ale kvůli politické nevoli byla jeho účinnost pětkrát odložena, v současné chvíli do roku 2015.

Výtky organizací spočívají především v tom, že zákon je nesystémový, řeší jen konkrétní problémy, ale nikoli celkový rámec. Také jsou tu uzákoněni političtí asistenti, což by vytvořilo nejméně 6500 politických míst, jejichž četnost a kompetence nejsou nijak regulovány. Výběrová řízení, ustavená v normě, označují protikorupční instituce za netransparentní, stejně tak systém odměňování nebo složení výběrové komise.

"Také zavádí přehnaně robustní systém vzdělávání, který ukazuje spíš na snahu zájmových skupin vytvořit nový byznys," obávají se organizace.

Kritika se na český stát snesla i z Bruselu, jak ve středu upozornil Český rozhlas. Dokument, který Evropská komise republice zaslala, kritizuje českou státní správu jako zpolitizovanou, což označují za důvod toho, že nefunguje a země pak nečerpá evropské dotace efektivně. Komise uvádí, že příčinou toho, že ČR přichází o miliardy, je právě zasahování politiků do státní správy.

Podle Evropské komise čeští politici ustavičnými výměnami úředníků poškozují hospodářský růst i konkurenceschopnost. Dokument obsahuje i doporučení, aby v zemi skončil systém, kdy má každé ministerstvo a kraj vlastní operační program a čerpá evropské peníze po vlastní ose.

Pod kritickým stanoviskem protikorupčních organizací jsou podepsány Oživení, o.s., Transparency International, Centrum for Excellence in Good Governance, Ekologický právní servis, Nadační fond proti korupci, Fond Otakara Motejla a Inventura demokracie.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688