TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  14.11.2012 10:26:27

Vyšší spotřeba vozu, než uvádí technický průkaz, je důvodem k reklamaci, upozornil dTest

PRAHA (MEDIAFAX) - Pokud má vůz vyšší spotřebu, než je ta, kterou uvádí technický průkaz, má zákazník právo na reklamaci a slevu z kupní ceny. Jedná se totiž o skrytou vadu vozidla, zveřejnila ve středu poradna dTest.

Spotřebitelé se často obracejí na poradnu dTestu s tím, že jejich automobil spotřebuje více pohonných hmot, než kolik jim prodejce v technickém průkazu tvrdil. "Udávané hodnoty se hojně výrazně liší od skutečné provozní spotřeby," potvrdil vedoucí poradenské linky Lukáš Zelený.

"České soudy vyslovily, že hodnoty zapsané v technickém průkaze nemohou být zcela orientační, neboť se jedná o veřejnou listinu. Vyšší než udávaná spotřeba paliva je projevem skryté vady vozidla," upozornil Zelený.

Pokud zákazník na takovou závadu narazí, má právo uplatnit reklamaci u prodejce a žádat slevu z kupní ceny. Měl by se vyzbrojit znaleckým posudkem specializované znalecké instituce, která posoudí, o kolik se deklarovaná a provozní spotřeba liší. Náklady na vypracování posudku musí uhradit také prodejce, jedná se o náklady nezbytné k uplatnění oprávněné reklamace.

"V reakci na žalobu zákazníka, který nesouhlasil s rozporem mezi reálnou a zapsanou spotřebou vozu, vyměřil Krajský soud v Praze slevu z kupní ceny ve výši 50 tisíc korun u vozidla, jehož hodnota činila bezmála 700 tisíc korun," uvedl příklad Lukáš Zelený.

Rozdíl mezi skutečnou a uváděnou hodnotou spotřeby paliva v uvedeném případě činil téměř třicet procent.

"S jistou odchylkou od předpokládané spotřeby vozu lze počítat. Závisí totiž i na dalších faktorech, jako jsou povětrnostní podmínky, stav vozovky, hustota silničního provozu či styl jízdy řidiče. Odchylka ale musí být přijatelná," vysvětlil vedoucí poradenské linky.

Varoval, že pokud se prodejce pokusí vkládat do kupní smlouvy formulace typu "za určitých podmínek se může spotřeba lišit", jedná se o ustanovení nepřiměřené, nezákonné a zbavující kupující příslušné zákonné ochrany.

Spotřebitelé, kteří potřebují poradit, jak se zachovat, když jejich vůz potřebuje více paliva, než uvádí technický průkaz, se mohou obrátit na linku dTestu 299 149 009.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688