TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  13.11.2012 14:35:23

Jiří Dienstbier: Klausovo veto zákona o audiovizi nás vrací do tmářského středověku

PRAHA (MEDIAFAX) - Neochota podpořit kinematografii posouvá republiku na kulturní periferii, zkritizoval v úterý v tiskovém prohlášení jeden z prezidentských kandidátů Jiří Dienstbier (ČSSD) pondělní veto Václava Klause pro zákon o audiovizi. Podle něj by na podporu kinematorafie šlo více peněz od státu.

Vetovaný zákon počítá s tím, že místo Státního fondu ČR pro podporu a rozvoj české kinematografie vznikne nový Státní fond kinematografie, který bude financovaný například i poplatky z audiovizuálních mediálních služeb.

Dienstbier si myslí, že státní podpora pro český film a kulturu je nezbytná. Naopak prezident Klaus se domnívá, že filmový průmysl je standardním obchodním odvětvím, nikoli veřejným statkem, který by měl být financovaný z veřejných zdrojů. "Klaus tím podává jen další důkaz svého primitivního ekonomistního myšlení, pro které je každá společenská oblast posuzována jako pouhý byznys. Ovšem umění, stejně jako zdraví či vzdělání národa jsou kulturní statky, což je mnohem více než běžný obchodní artikl a zaslouží si proto podporu státu a z veřejných zdrojů," uvedl Dienstbier.

Podle stranického kandidáta na hlavu státu posouvá Klausovo veto republiku do "tmářského středověku". Souhlasí ovšem s prezidentem v tom, že není možné podporovat jen film a nikoli ostatní umělecká odvětví. Jeho závěr je však jiný chtěl by navýšit státní dotace na celou kulturu.

"Řešením dle mého názoru není snížení nebo rušení těchto příspěvků, ale zasazení se o podporu umění jako celku. A zatímco vlády vyspělých evropských zemí jsou si toho vědomy a tuto podporu zvyšují, Klausovým rozhodnutím se dostáváme na evropskou kulturní periferii," uzavřel Dienstbier.

Klaus zákon vetoval v pondělí. Ve zdůvodnění oznámil, že považuje za neobhajitelné a neodůvodněné, že stát tímto způsobem hodlá podporovat podnikatele ve filmovém průmyslu a ne například českou hudbu, české výtvarné umění či architekturu, českou literaturu, české divadlo anebo český sport. "Stále nevidím žádný důvod, proč by právě filmoví producenti a další podnikatelé v kinematografii měli být privilegováni proti jiným, srovnatelným oborům," uvedl.

"Domnívám se, že skutečným problémem současné české kinematografie není ani tak nedostatek financí - i za málo peněz lze natočit velmi dobrý film - ale spíše nedostatek tvůrčí invence. Jsem přesvědčen, že sněmovna by se nad přijatým zákonem měla ještě jednou zodpovědně zamyslet," vzkázal prezident poslancům, kterým zákon svým vetem vrátil.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688