Saxo Bank (home.saxo)
Akcie ve světě  |  12.11.2012 10:05:38

Marže u tabletů od MSFT je vyšší než u Applu. Co na to akcie?

Microsoft prodává tablet Surface s hrubou marží 47 %.  Dodatečný příjem z tabletů by mohl činit až 2 miliardy USD ročně. Jaký to může mít vliv na akcie Microsoftu?

Některé internetové společnosti nakupují nové spotřebitelské technologické výrobky a následně je demontují. Chtějí totiž zjistit, kdo vyrobil to, co je uvnitř zařízení, a kolik tyto komponenty stojí. Protože tyto komponenty jsou z velké části běžně dostupné, na většině internetových stránek, které mají s demontáží a oceňováním jednotlivých komponent zkušenosti, mohou čtenáři, investoři či analytici získat jasnou představu o nákladech na výrobu daného zařízení a potažmo o hrubém zisku z daného zařízení.

Tentokrát společnost IHS iSuppli rozebrala nový tablet Surface od Microsoftu a pokusila se spočítat, jaké jsou náklady na jeho výrobu. Z její analýzy vyplývá, že z hlediska hrubé marže tablet Microsoft Surface ve skutečnosti ještě ziskovější než tolik opěvovaný iPad. Společnost IHS iSuppli odhadla náklady na sestavení a výrobu tabletu spolu s náklady na výrobu elegantní klávesnice ve výši zhruba 315 USD. To je poměrně důležité, protože Microsoft prodává tento produkt za cenu, která začíná na 600 USD. To představuje pořádně tučnou hrubou ziskovou marži 47 % (285 USD). 

Analytici jsou přesvědčeni, že společnost Microsoft na letošní předvánoční trh objednala okolo 3-5 milionů tabletů Surface, což by mohlo výrazně ovlivnit zisky společnosti ve 4. čtvrtletí a dále.

„Bez ohledu na přepravní náklady a riziko kanibalizace, jež se může projevit na ostatních tabletech s operačním systémem Windows 8 (Microsoft má v případě licence na Windows RT od originálního výrobce zařízení zisk cca 50-65 USD), je Microsoft na nejlepší cestě připsat si z prodeje tohoto tabletu při konzervativním odhadu dodatečný hrubý zisk v přibližné výši 750-1 250 mil. USD (250 USD x 3 až 5 mil. výrobků).“ domnívá se Matt Bolduc, analytik akciových trhů Saxo Bank

Ve srovnání s tržbami společnosti Apple za iPad ve výši 15-20 mil. za čtvrtletí je to sice slabší odvar, nicméně zisku Microsoftu by to mohlo vlít čerstvou krev do žil. „Microsoft obvykle čtvrtletně vykazuje 5,5-8 mld. USD zisku před zdaněním, tudíž 750 mil. USD z tabletů Surface by mohlo představovat 10 % firemního zisku, což po zdanění představuje čtvrtletní zisk přibližně 500 mil. USD, respektive 2 mld. ročně.“ kalkuluje Bolduc. To už je docela působivé číslo u společnosti, která ještě před pár měsíci kromě několika málo doplňků nevyráběla žádný hardware pro PC.

Co se týče vlivu na současnou hodnotu společnosti, tak si Bolduc myslí, že injekce v podobě 2 mld. USD ročně by mohla při současném ocenění společnosti znamenat zhodnocení jen díky tabletu Surface o 20 mld. USD (měřeno tržní kapitalizaci), tedy skokově téměř o 10 %. A soudě podle prvotní poptávky a rychlého vyprodání tabletů je vysoce pravděpodobné, že Microsoft po Vánocích výrobu tabletů Surface navýší. Společnost by mohla v příštím roce prodat až 15-20 milionů tabletů Surface s příjemným čistým ziskem okolo 3,0 mld. USD.

V uplynulém desetiletí se na akcie Microsoftu pohlíželo jako na „mrtvé“, nicméně pokud se tablet Surface skutečně stane výrazným tahounem růstu firemního zisku, pak by zhodnocení společnosti mohlo změnit i dosavadní pohled na Microsoft jako nudné akcie bez růstového potenciálu. „Pokud například z původní hodnoty 10 trh „přehodnotí“ poměr P/E u Microsoftu na zhruba 12, znamenalo by to zvýšení tržní kapitalizace společnosti z 250 mld. USD přibližně na 335 mld. USD, a to je skok o 34 %!“ uvažuje do budoucna Bolduc.

Je nutné si uvědomit, že do hodnoty firmy vstupuje další řada faktorů, které mají vliv na cenu akcie. Ovšem tato čísla signalizují, že Microsoft objevil nový pramen příjmů, což by mohlo být pro investory požehnáním.

Saxo Bank

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688