TNBiz (TN.cz)
Daně a účetnictví  |  12.11.2012 11:56:20

Tahanice kolem daňového balíčku přibližují rozpočtové provizorium

PRAHA (MEDIAFAX) - Pokud nebude do konce roku schválen daňový balíček, nemůže být schválen ani státní rozpočet, uvedl v nedělních Otázkách Václava Moravce na ČT1 poslanec Pavel Suchánek (ODS). Republiku by pak čekalo rozpočtové provizorium a dvojitá změna sazby daně z přidané hodnoty.

Čtyřicetiprocentní riziko rozpočtového provizoria odhadl předseda rozpočtového výboru sněmovny Pavel Suchánek (ODS) v neděli v Otázkách Václava Moravce na ČT1. Provizorium nastane, pokud se nepodaří prohlasovat daňový balíček před koncem roku. Státní rozpočet je s ním totiž spojený, příjmová strana počítá s penězi ze zvýšených sazeb DPH.

"Když nebude schválen balíček, tak ani rozpočet, který na něm stojí. Rozpočet nemůže být schválen na zákony, které nejsou v platnosti. Když se lhůty nestihnou, bude republika v rozpočtovém provizoriu. Rozpočet sněmovna projedná na výjimečné schůzi 28. listopadu," uvedl Suchánek.

Doplnil, že doufá, že taková situace nenastane, a apeloval na Senát, aby neprotahoval zákonné lhůty na projednání a nezdržoval. Horní komora pošle balíček sněmovně zpátky, protože v ní panuje levicová většina.

Problém s balíčkem má i nezávislá senátorka Eliška Wagnerová, bývalá soudkyně Ústavního soudu. "Je to sice pouze můj odhad, ale předpokládám, že normu vrátíme poslancům. Je potřeba zapracovat do něj změny," zmínila Wagnerová v diskusi.

ČSSD má jiné plány, chce balíček sněmovně vrátit jako celek a žádné pozměňovací návrhy nepodávat. "Rozhodně však nechceme zdržovat, my si daňový chaos a rozpočtové provizorium nepřejeme. Senát sice zákon vrátí, ale ČSSD neplánuje při hlasování ve sněmovně žádné obstrukce," konstatoval předseda strany Bohuslav Sobotka v neděli v Partii na Prima Family.

Kromě rozpočtového provizoria republice hrozí také dvojí změna sazby DPH. Pokud nebude balíček zapsán ve Sbírce zákonů před koncem letošního roku, začne od 1. ledna 2013 platit sjednocená sazba DPH ve výši 17,5 procenta. "Pak bychom museli schválit zákon, který zase nastaví dvojí sazbu, pak by mohl začít platit daňový balíček. Návrat k dvojí sazbě by se odehrál nejdříve v únoru a začal platit pro druhé čtvrtletí," vysvětlil Suchánek.

Opozice i koalice se shoduje v tom, že dvojitá změna sazby by znamenala chaos pro podnikatele a ohrožování české ekonomiky. To potvrzují i odborníci, kteří volají především po jistotě a neměnných hodnotách.

"Obě sazby, 14 a 20 procent, jsou tak blízko sebe, že by jednotná sazba 17,5 procenta měla minimální dopad. Když je mezi nimi vysoký rozdíl, to je sociální argument. Pro průměrnou domácnost bude jednotná sazba znamenat navýšení výdajů o padesát korun měsíčně. Stojí takové zmatky a nejistota za to? Podnikatelé a živnostníci potřebují znát výši daní a ideálně ve dlouhodobém výhledu," řekl v Otázkách ekonom Libor Dušek.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Daně a účetnictví:

04.04.2024  Daňová podpora výzkumu a vývoje - 2022 ČSÚ (ČSÚ)
02.04.2024  Kdo se musí registrovat k FATCA? JUDr. Lumír Schejbal (SCHEJBAL&PARTNERS)
28.03.2024  Musí OSVČ skutečně podat přiznání vždy datovou schránkou? Tisková zpráva (Tisková zpráva)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688