BHS (BH Securities a.s.)
Akcie v ČR  |  08.11.2012 11:02:23

ČEZ - očekávat růst dividendy již nelze; bez Albánie však letos mohl být zisk nad očekáváním

Společnost ČEZ dnes svým reportem výsledků za uplynulý kvartál poměrně překvapila. Vše se nicméně točí okolo Albánie, která je vlastně jedním z hlavních negativních faktorů, které letos ovlivňují titul. S výsledky za 2Q přitom firma v dané věci uváděla vlastně solidní pokrok, když zmínila dohodu na zpětném poklesu nákupních cen elektřiny (od 1.1.) z 2830 ALL/MWh na 2200 ALL/MWH. Firma hovořila o dobropisu, který se měl projevit v tomto pololetí. Nyní zpráva zmiňuje přitom nárůst cen od 1.7.

V předchozích týdnech jsme pak byly v dané věci svědky řady zpráv, když např. firma najala do tamního vedení na vyjednávání se státem/regulátorem britskou právní firmu. Stále se však hovořilo o letošních ztrátách v Albánii ve výši 2 mld. . Nyní ČEZ očekává celoroční negativní vliv na zisk EBITDA ve výši 4 mld. . Za prvních 9 měsíců negativní vliv zde dosáhl na EBITDA 4,2 mld. . Díky tomu ČEZ i přistoupil ke snížení celoročního výhledu zisku EBITDA skupiny z 87,9 mld. na 85 mld. , resp. čistého zisku ze 41 mld. na 40 mld. . Firma nicméně uvádí, že jiné segmenty podnikání se vyvíjejí v souladu s očekáváním, resp. i nad plán. Bez „problémové“ Albánie by tak zisk EBITDA naopak vzrostl na 89 mld. (v roce 2011 činil 87,3 mld. ).

ČEZAlbánii rozporuje vybrané fakturace, penalizace a daňové výměry. Zmiňovaných 4,2 mld. se tak skládá z 2,6 mld. ztrát z rozdílu cen mezi nákupem a prodejem elektřiny či nárůstu ztrát v rozvodné síti a také z 1,6 mld. tvorby rezerv (např. právě na dodatečné fakturace, doměřenou daň). ČEZ zastavil veškeré financování této dcery, když od počátku roku zde do distribuční sítě investoval cca 100 mil. .

Odchod firmyAlbánie se dle šéfa D.Beneše zdá nejpravděpodobnější. ČEZ nicméně zmiňuje řadu variant. Preferuje buď dohodu např. o přátelském ukončení působení v zemi či prodej části nebo veškerých akcií (až 76 %) třetí straně. Zmiňuje i možnost, že firmě tamní regulátor odebere licenci, což by vedlo k ukončení činnosti a k následné arbitráži. Jak už bylo před pár dny avizováno, ČEZ chce v dané věci rozhodnout do konce roku.

ČEZ také uvedl, že pokračují jednání o prodeji vybraných uhelných zdrojů. U Chvaletic a Počerad již měly proběhnout úpravy transakčních dokumentů a od 25.10. se tyto dohody potvrzují, resp. se vyjednává o vylepšení nabídek. K tomu by mělo přitom dojít již zítra. U Dětmarovic se pak zatím jedná o úpravě transakčních dokumentů. V případě elektrárny Tisová a Mělník 3 je zatím vše v přípravné fázi.

Zmínit lze i sledovaný údaj ohledně předprodeje elektřiny. Pro rok 2013 bylo oproti 65 % k 1.8. nyní k 1.11. předprodáno již 94 % produkce (ČEZ počítá v tomto směru stále se zdroji ve Chvaleticích a Počeradech). Pro rok 2014 se pak předprodanost zvýšila z 32 % na 48 % a pro rok 2015 z 9 % na 20 %. Průměrná dosažená cena pro rok 2013 klesla na okolo 51 EUR/MWh, pro 2014 pak na cca 50 EUR/MWh.

Alfou a omegou je samozřejmě pro ČEZ především budoucí ekonomický vývoj, resp. poptávka po elektřině a její ceny. Připomeňme, že sledované ceny elektřinyNěmecku (s dodáním v roce 2013) v úvodu týdne zaznamenaly nové 2leté minimum 46,50 EUR/MWh. Sám ČEZ nevidí v krátkodobém výhledu pozitivní impuls pro nárůst. Vzhledem k dohodnutým cenám nějaký nárůst ziskovosti v příštím roce zřejmě očekávat nelze.

Dnešní výsledky, resp. snížený výhled poslal titul v úvodu seance až na 702 , nicméně můžeme pozorovat uklidnění, když se cena poměrně rychle navrátila nad 710 . Důvodem je evidentně až na Albánii jinak solidní byznys společnosti. Trh se nicméně může nejspíše rozloučit s vidinou nárůstu dividendy. Koncensus na trhu (dle Bloomberg) počítal s růstem na 48 /akcii. Pokud tedy dojde k naplnění sníženého letošního profitu, dividenda s největší pravděpodobností bude oproti letos vypláceným 45 nižší. Osobně odhaduji 44 .

J.Zendulka

Tyto zprávy pro vás vytváří BH Securities a.s..
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Út 11:01  Měsíční report Photon Energy Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688