TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  08.11.2012 09:20:15

Sněmovna přehlasovala veto prezidenta a schválila novelu o sociálně-právní ochraně dětí

PRAHA (MEDIAFAX) - Pěstounská péče by měla dostávat přednost před institucionální výchovou, poslanci ve středu přehlasovali veto prezidenta a 104 hlasy schválili novelu zákona o sociálně-právní ochraně dětí. Návrh stanovuje standardy kvality péče o děti, obsahuje ale také přílepek týkající se takzvaných sKaret.

"Poté, co se nepotkala s pochopením pana prezidenta, se novela zákona o sociálně-právní ochraně dětí vrací do Poslanecké sněmovny," otevřel ve středu diskusi k návrhu ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Prezident Václav Klaus veto odůvodnil obavami z nedostatku pěstounů a rušení kojeneckých ústavů i dětských center.

"Tento zákon je bezcitný a surový. A je projevem neúcty k těm, kdo se dnes poctivě věnují pěstounské péči. Nepochybuji, že stejně jako lacině sentimentální kritika kojeneckých ústavů je i tento zákon motivován jen těmi nejlepšími úmysly. Tyto úmysly sdílím, mám však zcela jiné představy o jejich uvádění do praxe, než jaké vedly autory tohoto zákona. Žádám proto poslance, aby se v zájmu dětí nad zákonem ještě jednou zamysleli," prohlásil Klaus. Prezident soudí, že děti nejsou zboží a zákon na to údajně málo pamatuje.

"Považuji novelu zákona za velmi významný krok směrující ke zlepšení péče o děti. Je založen na základních principech, které jsou ve všech vyspělých zemích. Bylo by ideální, kdyby každé dítě mohlo vyrůstat v rodině, institucionální péče by měla být až poslední možností," uvedl k novele již dříve exministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09).

Norma zavádí pravidla pro činnost zaměstnanců orgánů sociálně-právní ochrany dětí, kteří budou hledat individuálně pro každé dítě optimální řešení.

V případě, kdy dítě nebude moci setrvat ve svém rodinném prostředí, bude jako další řešení v řadě nastupovat náhradní rodinná péče, s výjimkou případů, kdy bude institucionální výchova vyhodnocena jako nejlepší řešení v zájmu dítěte.

Pěstounská péče má být podle normy vykonávána na profesionálním základě, podmínky výkonu budou stanoveny rozhodnutím, případně dohodou o výkonu pěstounské péče. Předloha sjednocuje systém příprav a výběru pěstounů a způsob jejich hmotného zabezpečení a to i pro pěstouny na přechodnou dobu. Pěstounům bude k dispozici síť podpůrných a odlehčovacích služeb.

Proti pěstounské péči na přechodnou dobu se postavila opakovaně poslankyně Marta Semelová (KSČM). "Jde o postupnou likvidaci toho, co zde funguje. Dětských domovů, kojeneckých ústavů a Klokánků," myslí si poslankyně.

Také poslanec Václav Votava (ČSSD) se domnívá, že postupné rušení ústavů není dobré. Pěstounů nebude tolik, kolik bude potřeba. S tím souhlasí i jeho stranické kolegyně Milada Emmerová a Dana Váhalová.

Návrh sjednocuje státní měsíční příspěvek pro zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc na částku 22 800 korun na jedno dítě. Počet dětí v zařízení by neměl přesáhnout 28 dětí (s výjimkou, kdy se bude jednat o sourozence). "Nově ale (při vědomí aktuální situace) chceme umožnit na žádost zřizovatele výjimku ministerstva práce a sociálních věcí z nejvýše povoleného počtu dětí umístěných v jednom zařízení pro děti," uvedl Jan Čechlovský z ODS s tím, že jde o reakci na výtky zástupců Klokánku, kteří se obávali likvidace svého zařízení.

V novele zákona o sociálně-právní ochraně dětí je také přílepek, který řeší, že se povinná výplata dávek prostřednictvím sKarty týká i podpory v nezaměstnanosti.

"Tento materiál skrývá i projekt sKaret, který nikdo nechce, nikdo nepotřebuje a byl uveden jen proto, že je výhodný pro Českou spořitelnu," kritizoval ve středu situaci poslanec ČSSD Roman Sklenák.

Norma začne platit od ledna příštího roku.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688