TNBiz (TN.cz)
Daně a účetnictví  |  08.11.2012 09:26:41

Daňový balíček zhorší ekonomickou situaci Česka, tvrdí opozice

PRAHA (MEDIAFAX) - Konsolidační balíček vlády zhorší v příštím roce životní úroveň v České republice, bude působit proti hospodářskému růstu a může dostat zemi do recese, uvedl ve středu šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten také dodal, že po případném vítězství ve volbách sociální demokraté zastaví zvyšování DPH.

"Dnes tu byli všichni poslanci ČSSD a hlasovali jednotně proti vládnímu zdražovacímu balíčku. Zvyšuje daň z přidané hodnoty na veškeré zboží. Česká ekonomika je na tom stále hůře pod současnou vládou a ten balíček situaci ještě zhorší. Bude působit proti hospodářskému růstu, naše ekonomika se opět v příštím roce může dostat do recese," uvedl Sobotka.

Jediným, kdo může pomoci růstu, je podle něj vláda. Tím, že koalice schválila "zdražovací" balíček, ale prý tuto možnost vyloučila: "Žene naši zemi do recese. Zacyklili jsme se v kruhu škrtů a balíček zhorší životní úroveň v příštím roce. Uděláme vše, aby Senát vrátil normu sněmovně."

Sobotka dodal, že vláda nese plnou odpovědnost za případné zmatky, které v daňových sazbách budou od začátku roku. "My s tímto zdražovacím balíčkem nemáme nic společného, před jeho riziky jsme varovali včas," prohlásil.

Šéf sociálních demokratů také řekl, že se strana chce vrátit k plné daňové progresi, a pokud vyhraje volby, zruší plán na sjednocení DPH na 17,5 procenta. "Také platí, že zastavíme neustálé zvyšování DPH. To naše případná vláda dělat nebude," doplnil.

Místopředseda ČSSD a Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek podotkl, že je symbolické, že byl balíček schválen hlasem nového poslance Romana Pekárka (ODS). "To je tak výmluvné, že k tomu není skoro co dodávat. Byl odsouzen v první instanci za korupci. Tohle přeci nemůže mnoho měsíců trvat, toto vítězství je skutečně dočasné. Vyzývám Pekárka, aby se vzdal poslaneckého mandátu. Sněmovna se tím musí zabývat," uzavřel.

Proti balíčku se ve středu vyjádřil také předseda národních socialistů Jiří Paroubek. Problém s nedostatkem peněz v rozpočtu schválením balíčku nekončí. Podle Paroubka bude ve státním rozpočtu i nadále chybět okolo 20 miliard korun.

"Výsledek byl od rána očekávaný, ale nemyslíme si, že jen to signál stabilizace politických poměrů. Vláda nemá stabilní většinu. Nejpozději v prosinci, kdy se balík vrátí do sněmovny, bude vláda znovu vystavena zkoušce. Také by se mělo znovu hlasovat o důvěře vládě. Opravdu se bojíme, že nebude možné dodržet povinné tři měsíce na projednání, pan prezident možná využije pasivity sněmovny," okomentoval přijetí normy poslanec KSČM Jiří Dolejš.

To, že se vládní většina opírá o rezervy ze středočeské kandidátky, svědčí podle něj o tom, že rebelové i noví poslanci byli předmětem silných tlaků: "Taková vláda si nezaslouží ani přídomek rozpočtově zodpovědná ani protikorupční."

Filip Nachtmann, Kateřina Surmanová, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688