TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  07.11.2012 11:51:15

Obamova politika bude mnohem svobodnější a razantnější, protože má volné ruce, míní politologové

PRAHA (MEDIAFAX) - Demokrat Barack Obama v noci na středu obhájil křeslo amerického prezidenta, když ve volbách porazil republikána Mitta Romneyho. Jeho politika bude teď mnohem svobodnější, protože má volné ruce a nemusí se tolik ohlížet, zda bude znovu zvolen, uvedl ve středu pro Mediafax politolog Jiří Pehe.

"Má za sebou také skutečnost, že se mu podařilo nastartovat americké hospodářství a ekonomická čísla ukazují v jeho prospěch. Bude tak moci být ve své politice a v jejím prosazování mnohem sebevědomější," doplnil Pehe.

S jeho názorem souhlasí také politoložka Vladimíra Dvořáková. "Druhý mandát znamená, že prezidentova politika může být razantnější. Zaleží také na tom, jak dopadly volby do Kongresu a kdo bude kontrolovat sněmovnu," doplnila Dvořáková s tím, že demokratický prezident byl schopný vládnout i s rozděleným Kongresem. "Obama bude i nadále podporovat domácí ekonomiku, například se snažit o oživení automobilek a snížení nezaměstnanosti," podotkla Dvořáková.

Politologové shodně uvedli, že Obama je první americký prezident, který přesunul pozornost zahraniční politiky z Evropy do Číny, Brazílie a Tichomoří. "Neznamená to oslabení NATO, ale musíme si zvyknout, že evropská tématika zůstane u Američanů na druhém místě," řekl Pehe s tím, že zahraniční politika jeho prezidentského protivníka Mitta Romneyho by byla pravděpodobně stejná. USA budou chtít, aby Evropská unie vystupovala jednotně. "Bushovská administrativa rozlišovala mezi 'starou' a 'novou' Evropou. Obamu zajímá Evropa jako silný hráč a celek," uvedla Dvořáková.

"To, že vyhrál, se dalo celkem čekat. Po jednom období končí většinou jen velký průšvihář. Obama svoji roli zvládnul. Zahraniční politika USA vůči nám zůstane stejná," uvedl politolog Bohumil Doležal.

Podle zpráv CNN získal Obama 303 volitelů, k vítězství ve volbách je potřeba 270 ze 538. Barack Obama porazil republikánského vyzyvatele Mitta Romneyho, obhájil prezidentský post a bude stát v čele Spojených států další čtyři roky. Romney měl podle CNN obdržet hlasy zatím 206 volitelů a už uznal svou porážku. Poděkoval svým příznivcům, voličům a rodině a oznámil, že telefonicky poblahopřál Obamovi k vítězství.

František Bužek, buzek@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688