TNBiz (TN.cz)
Investice  |  06.11.2012 19:45:06

SOUHRN: Sněmovna kývla na zvýšení platů soudců i na omezení anonymních akcií

PRAHA (MEDIAFAX) - Na svém úterním zasedání zákonodárci z dolní komory poslali dál sedm zákonů. Podpořili například, aby hasiči dostávali peníze od komerčních pojišťoven, u čehož se dlouho hádali, naopak jednomyslně vyjádřili souhlas s tím, aby orgány mohli darovat i cizinci, kteří nejsou občany České republiky.

Sedmerem návrhů zákonů se na svém úterním zasedání zabývala Poslanecká sněmovna. Do druhého čtení se podívají normy upravující anonymní akcie, dárcovství orgánů od cizinců, mezinárodní justiční spolupráci, více peněz pro hasiče od komerčních pojišťoven a zvýšení platů pro soudce. Do závěrečného hlasování zákonodárci propustili zákon o odměnách členům kontrolních rad Grantové a Technologické agentury ČR a předpis prosazující převod částky 2,3 miliardy korun z Pozemkového fondu do zemědělských programů.

Celý den byl ovšem poznamenán řadou zákulisních jednání, která hledala dohodu mezi rebelujícími poslanci a ODS a také mezi koaličními partnery. V jednací síni panoval ruch a předsedkyně Miroslava Němcová musela opakovaně žádat o klid, protože nebylo slyšet, co poslanci za řečnickým pultem říkají.

Zákonodárci se zabývali normou, která má omezit prostor pro korupci u vlastnictví akcií. "Účelem normy je vyřešit problémy akcií na majitele, prostě aby bylo známo, komu skutečně patří. Dnes tomu tak není. Nabízí i možnosti řešení, jak provést převod listinných akcií," uvedl v úterý za předkladatele ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Každá akcie na majitele bude muset být podle návrhu zaknihována u centrálního depozitáře, nebo fyzicky uložená u banky. Všechny akciové společnosti, které by chtěly mít dál akcie na majitele, si budou muset vybrat jednu z těchto variant nebo přistoupit na transformaci svých cenných papírů na akcie na jméno. Ta bude následovat automaticky k 1. lednu 2014.

Ze strany opozice se v úterý ozvaly hlasy, které sice ideu zákona vítají, ale chtěly by, aby akciové společnosti neměly na výběr, jak svým akciím jméno dodají. Jeroným Tejc (ČSSD) i Michal Babák (VV) volají po jednotném registru.

"Návrh neřeší zrušení anonymních akcií hlavně proto, že akciovkám dává tři možnosti, jak s akciemi naložit, jak vlastnictví zapsat. Centrální registr je správná cesta. Jenomže možnost zapsat akcie u komerčních bank není. Třetí je transformace z akcie na doručitele na akcii na jméno, to je dobrá myšlenka, ale tvůrci zákona podle mě netuší, jak to funguje v praxi. Jméno na akcii nemusí být pravdivé, akciová společnost si tam může napsat cokoliv, " zmínil poslanec Věcí veřejných.

Poslanci podpořili také zákon, podle něhož bude možné využít orgány zemřelých cizinců pro potřeby dárcovství v České republice, i když nebudou jejími občany. Jedná se o transpozici evropské směrnice, jejíž lhůta vypršela již v srpnu, takže sněmovna odhlasovala zkrácené projednávání. Všichni se také shodli na tom, že zákon je dobrý a potřebný, protože orgánů je v českém zdravotnictví málo.

Zákonodárci v úterý zvedli ruce rovněž pro novelu, jejímž cílem je převod částky 2,3 miliardy korun z Pozemkového fondu do zemědělských programů. K závěrečnému schvalování se dostanou již za osmačtyřicet hodin, protože si odhlasovali zkrácení lhůty mezi čteními.

Novela zajišťuje, že projekty na podporu rozvoje venkova (PRV) placené společně z peněz České republiky a Evropské unie se dofinancují prostředky z Pozemkového fondu. Ministerstvo zemědělství chce převést 2,3 miliardy korun. Zemědělský výbor ji doporučil ke schválení s jedním pozměňovacím návrhem, a sice že do národní podpory zemědělství půjde namísto 330 milionů 630 milionů.

Do druhého čtení putuje také zákon, který by měl zpřesnit pravidla pro předávání osobních údajů a lidí, na něž je vydán mezinárodní zatykač. Problematiku dosud upravoval trestní řád, ale vzhledem k velkému množství novelizací. "Nahrazuje se institut mezinárodního zatýkacího rozkazu. Nová koncepce by měla být méně formální a předcházelo by se průtahům s vyhlašováním mezinárodního pátrání v případě, že se osobu nepodaří vypátrat v České republice do jednoho roku," píší autoři předlohy.

Dlouhou debatu si vyžádal návrh, podle kterého by komerční pojišťovny každoročně platily prostřednictvím ministerstva vnitra peníze hasičům ze zákonného pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla.

Poslanec Boris Šťastný (ODS) navrhnul, aby se novela zákona zamítnula. "Já miluju hasiče, já jsem chtěl být taky hasič. Pomáhají nám, mají skvělá naleštěná auta. Tak proč jim nepomůžeme ze státního rozpočtu, proč od komerčních pojišťoven?" ptal se pléna zákonodárce.

Jeho návrh však neprošel, poslanci silou 126 hlasů poslali návrh do druhého čtení, bude se projednávat na hospodářském, rozpočtovém a bezpečnostním výboru. Neprošel však návrh, aby se výbory musely zákonu věnovat ve zkrácených lhůtách.

Členové dolní komory projednali v prvním čtení i zákon, který zvyšuje platy soudcům a ústavním činitelům. Novela reagující na rozhodnutí Ústavního soudu rozpracovala zvýšení platů do pěti variant. Mezi pěticí možností je i taková, která prakticky platy politikům nezvyšuje. První varianta totiž ustanoví platovou základnu na 2,51násobku průměrné mzdy, další rostou po desetině až na trojnásobek. "Nevyhýbáme se diskusi, aby platy soudců a jejich platová základna byly řešeny odděleně," řekl dříve premiér Petr Nečas (ODS). Platy soudců by se podle něj mohly přesunout do jiné legislativní normy.

Návrh odsoudila opozice, ale také odbory. "Arogance vlády se nezastaví před ničím. V této velice napjaté době škrtů a úspor, zejména sociálních výdajů, zneužívá vláda ÚS k tomu, aby si poslanci, ministři, senátoři, soudci a státní zástupci, včetně prezidenta, zase zvedli platy," prohlásil předseda Asociace samostatných odborů Bohumír Dufek. Pokud si vláda zvýší plat, měla by podle něj zvýšit i minimální mzdu a to nejméně na 12,5 tisíce korun.

Poslední návrh, který poslanci propustili do třetího čtení, řeší odměny členům kontrolních rad Grantové a Technologické agentury ČR. Měl by jim je na základě zpráv o činnosti těchto rad navrhovat školský výbor Poslanecké sněmovny.

Novela má také uzákonit, aby kontrolní rady obou agentur předkládaly sněmovnímu školskému výboru informace o činnosti obou institucí, a to nejméně jednou za tři měsíce. Součástí by měly být zprávy o jednotlivých veřejných soutěžích ve výzkumu, vývoji a inovacích.

Katerina Surmanová, Filip Nachtmann, Jan Drahorád, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688