Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  05.11.2012 14:25:50

Landia M.: Zájem o stavební pozemky v Praze je přímo úměrný jejich zvyšující se hodnotě

Ceny stavebních pozamků v Praze se běžně pohybují od 7 000 i vysoko přes 12 000 korun za čtverečný metr a hodnota za posledních 30 měsíců stoupla podle údajů Hypoteční banky minimálně o 10 %.  Přitom na trhu jsou stále nedostatkovou komoditou. Řeč je o stavebních parcelách na území hlavního města Prahy. Poptávka po nich neoslabila ani v době, kdy se segmenty bytů nebo developerských projektů potýkají se stagnací či propadem zájmu a musejí snižovat ceny.

Tato situace ilustruje dva trendy. Jednak se na pražském trhu pohybuje silná skupina lidí, kterým již nevyhovuje dříve pořízené bydleníbytech. A hledají individuální a velkorysejší bydlení. Zároveň se do metropole vrací poměrně dost klientů, kteří si koupili domy za Prahou a z nejrůznějších důvodů, hlavně kvůli neustálému cestování a chybějícímu občanskému zázemí, chtějí ze satelitů pryč,“ konstatuje Petr Tomášek z inženýrské a investiční společnosti Landia Management s.r.o., která má aktuálně v nabídce stavební parcely v Lysolajích na Praze 6 a u stanice metra Rajská zahrada na Praze 9. Právě u projektu Rajský vrch mohly být díky vysoké poptávce klientů již zahájeny práce na vybudování kompletní infrastruktury – inženýrských sítí i komunikací. Generálním dodavatelem stavby je společnost Metrostav, financujícím partnerem PPF Banka. Stavební práce potrvají do léta 2013.

Češi považují bydlení ve vlastním domě za optimální řešení své bytové situace. Například i kvůli jasně definovanému majetku. To se odráží i v požadavcích na zahradu – řadě klientů stačí 550 až 600 m2, ale zahrada musí zaručovat naprosté soukromí a zároveň nevyžadovat permanentní a náročnou údržbu. Častou podmínkou je lokalita s vynikající dopravní dostupností do centra města, ideálně s přímou návazností na hromadnou dopravu a veškerou občanskou vybavenost. Více informací o projektech Landia Management s.r.o. naleznete na www.pozemkypraha6.cz a www.rajskyvrch.cz.

Podle zkušeností obchodního oddělení Landia Management, která chystá další stavební parcely v Hloubětíně a Kyjích, je možné pozorovat příklon zájemců o bydlení k individuálním stavbám. Nejde jim vždy jen o spolupráci s architekty; mnoho klientů využívá nabídky z katalogu domů stavebních firem, které garantují výstavbu na klíč. Nezřídka jde o nízkoenergetické či pasivní domy. Zahájení jejich stavby je v případě projektů Landie i díky platným územním rozhodnutím otázkou několika měsíců od dokončení infrastruktury.

Ze zhruba dvou stovek jednání s klienty, kteří projevili zájem o stavební pozemky v Praze, vyplývají i zajímavé závěry týkající se financování. Očekávání nákladů na stavbu domu i koupi pozemku se nejčastěji pohybují do 8 až 10 milionů korun. Zhruba 50 % klientů je připraveno nákup parcely realizovat prostřednictvím bankovního úvěru a stavbu rodinného domu financovat v hotovosti - z vlastních zdrojů.

Zřejmě nejčastější podmínkou, kterou klienti prosazují do kupních smluv, je garance zahájení a dokončení infrastruktury. „Na kupujících je velmi znát, že v minulosti mohli mít problémy s neexistencí inženýrských sítí nebo komunikacemi. Nejsou až tak řídké případy, kdy zejména v mimopražských lokalitách stavebním pozemkům chybí nějaká ze základních přípojek – elektřina, voda, odpad, plyn… Setkali jsme se dokonce i se zkušeností našeho klienta, kdy byly v jedné lokalitě za Prahou vybudovány tzv. kapličky, avšak bez jakéhokoliv napojení na sítě,“ líčí Ondřej Kyzur z obchodního oddělení Landia Management s.r.o. Naprosto běžné pak podle něj v těchto lokalitách je, když se „dočasný“ svod odpadů do jímky ukáže jako trvalé řešení…

V případě projektu Pozemky Lysolaje mají klienti garantováno vybudování kanalizace a přípojek, ale i platných územních rozhodnutí na stavbu rodinných domů. Na rohu ulic Hřebenová a Sídlištní by tak v nejbližších letech mohlo vyrůst pět architektonicky zajímavých vil se dvěma nadzemními podlažími a velkorysou hrubou podlažní plochou, která je navržena od 316 – 426 m2. Parcely na hřebenu lysolajského kopce, který nabízí výhled opravdu až ke katedrále sv. Víta na Pražském hradě, mají výměru od 646 do 1 770 m2.

Úvodní etapu ambiciózního projektu Rajský vrch tvoří stavební parcely o výměrách 530 –1259 m2, určené k výstavbě individuálních rodinných domů s podlahovou plochou od 160 do 370 m2. Na všechny je vydáno územní rozhodnutí.

Pozemky jsou zasazeny do nejvyššího místa v lokalitě, zaručující naprosté soukromí, klid, sepjetí s přírodou (největší parkovou plochou v této městské části), a přitom naprosto komfortní a především rychlé napojení metrem do centra města. Samozřejmostí je dostupnost občanské vybavenosti, jako jsou školy, školky, obchody či lékaři. Pouze v dosahu jedné stanice metrem se nachází jedno z největších obchodních center v ČR, nabízející veškeré potřebné služby. Díky postupné revitalizaci přilehlých parků zde vznikne největší volnočasový areál na pravém břehu Vltavy.

Stavební parcely na podzim doplnilo prvních šest řadových rodinných domů s vlastními zahradami. Každý dům má dvě podlaží s velkorysou dispozicí 4+kk s garáží a užitnou plochu 160 m2. Architektonický návrh, stejně jako urbanismus celé lokality Rajského vrchu, pochází z ateliéru renomovaného architekta Karla Mrázka – Architektonický ateliér KAAMA.

Jiří Hlinka - Smart Communication s.r.o.

 

21.08. 19:29  Prodej stavebního pozemku Praha (Ivosfilipi)
20.08. 08:48  Prodej stavebního pozemku Praha (Danzmokranek)
18.08. 16:30  Prodej stavebního pozemku Praha (Ivosfilipi)
15.08. 09:56  Prodej stavebního pozemku Praha (Danzmokranek)
05.11. 14:30  Chcete peníze od státu? (StatniPrispevek.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688