TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  05.11.2012 09:39:50

PROFIL: Sesazená první dáma ODS Miroslava Němcová je připravená stát za Nečasem

BRNO (MEDIAFAX) - Delegáti svými hlasy poslali v neděli na volebním kongresu ODS v Brně do čtveřice nových místopředsedů občanské demokracie i Miroslavu Němcovou. Pozici první místopředsedkyně se jí uhájit nepodařilo, na Martina Kubu ztrácela 221 hlasů.

Miroslava Němcová sice v neděli na volebním kongresu ODS neobhájila post první místopředsedkyně, ale usedne ve vedení strany jako řadová místopředsedkyně. Delegáti jí v tajné volbě dali 306 hlasů Daniela Filipiová, která neuspěla, získala jen o tři hlasy méně.

"Dejte mi svůj hlas, protože ve vedení strany potřebujeme každého normálního člověka," řekla Němcová delegátům a reagovala tak na oznámení Ivana Fuksy, že se zříká kandidatury na místopředsednický post, protože nechce být ve vedení Petra Nečase. Naopak Němcová zdůraznila, že je připravená stát za Nečasem a být k němu loajální.

Do ODS vstoupila Němcová v roce 1992 a o dva roky později se zapojila do komunální politiky jako členka zastupitelstva města Ždár nad Sázavou. Až do roku 2002 působila v radě města. Do vysoké politiky se dostala v roce 1998, když zasedla v lavicích Poslanecké sněmovny. Během svého prvního poslaneckého mandátu byla členkou rozpočtového a volebního výboru, výboru pro sociální politiku a zdravotnictví a komise pro sdělovací prostředky. Působila také jako místopředsedkyně poslaneckého klubu ODS.

Ve volbách v roce 2002 poslanecký mandát obhájila. Stala se místopředsedkyní dolní parlamentní komory a také místopředsedkyní ODS. Kvůli pracovnímu vytížení opustila pozici v komunální politice.
Poslanecký mandát obhájila v roce 2006 a vyhoupla se do křesla první místopředsedkyně sněmovny. Po rezignaci předsedy sněmovny Miloslava Vlčka (ČSSD) na konci dubna 2010 byla z titulu první místopředsedkyně dolní komory pověřena jejím řízením.

V předloňských parlamentních volbách obhájila poslanecký mandát počtvrté. Občanští demokraté pod jejím vedením na Vysočině získali 17,22 procenta, strana tak obsadila druhou pozici s šestiprocentní ztrátou na vítěznou ČSSD, kterou vedl exministr vnitra František Bublan.

Předsedkyní dolní parlamentní komory se dle očekávání stala již po prvním kole volby, získala 118 hlasů. "Parlamentní volby potvrdily, že voliči mnohem více než dříve zvažovali, koho zvolí. Nejde tedy pouze o kvalitu zákonů, ale také o styl našeho jednání. Právě ten se podepsal na klesající důvěře v parlament," uvedla ve svém povolebním projevu Němcová a dodala, že doufá, že poslanci navrátí důvěru lidí v Poslaneckou sněmovnu. "Doufám, že budeme pracovat s odvahou a odpovědností," zmínila.

Její slova dostala hořkou příchuť při letošních krajských a senátních volbách, kdy ODS utrpěla debakl. Důvěra lidé ve vládní strany neposílila, jak Němcová doufala, protože občanští demokraté uspěli jen v jediném kraji, Plzeňském, který vede Jiří Pospíšil, bývalý ministr spravedlnosti, jehož současný premiér Petr Nečas odvolal. ODS se navíc potácí ve vnitřních rozbrojích a ohrožuje koaliční dohody, protože šestice nespokojených poslanců odmítá hlasovat pro navýšení sazeb DPH. Zdá se, že na tom nic nezmění ani znovuzvolení Nečase do čela strany.

Němcová se narodila 17. listopadu 1952 v Novém městě na Moravě. Vystudovala Střední zemědělskou a technickou školu v Havlíčkově Brodě. Po maturitě pracovala až do roku 1992 jako referentka Českého statistického úřadu. V počátku 90. let si otevřela ve Ždáru nad Sázavou knihkupectví.

"Vstupu do politiky předcházely roky, kdy jsem se postavila na vlastní nohy a otevřela si knihkupectví. Poznala jsem na vlastní kůži nelehký život malého podnikatele, a proto vím, že naprostá většina těchto lidí je slušná a spolehlivá a znevažování jejich práce mě zlobí," vzpomíná Němcová.

Je vdaná a má jednoho syna.

Katerina Surmanová, Filip Nachtmann, Jan Drahorád, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688