TNBiz (TN.cz)
Dotace  |  02.11.2012 14:39:29

Ministerstvo životního prostředí podpořilo přírodní učebny 19 miliony korun

PRAHA (MEDIAFAX) - Rezort životního prostředí (MŽP) podpořil 278 projektů přírodních učeben za téměř 19 milionů korun. Venkovní prostory se promění v otevřené třídy, kdy si žáci ověří znalosti z přírodopisu v praxi, agenturu Mediafax o tom ve čtvrtek informoval tiskový mluvčí MŽP Matyáš Vitík

"Vztah k přírodě si žáci a studenti nevytvoří v uzavřené místnosti. Jsem rád, že zájem ze stran škol byl tak velký. Školy mají díky grantu možnost proměnit venkovní prostory v otevřené třídy, kde si žáci teoretické znalosti z hodin přírodopisu ověří přímo v praxi. Velkým pozitivem je, že do realizace projektů se přímo aktivně zapojí sami studenti. Navíc řada projektů počítá s tím, že do arboret bude mít přístup i veřejnost," říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.

Projekty zaměřené na vytvoření malých školních arboret a přírodních učeben mohly základní školy podávat od 15. dubna do 15. června 2012. Maximální výše grantu na jeden projekt byla 70 000 korun. Každý projekt hodnotili dva odborníci a posuzovala pětičlenná komise.

V rámci prvního cyklu komise hodnotila 259 projektů. Celkově doporučila k podpoře 188 projektů za 12 713 451 korun. Ve druhém cyklu hodnocení komise doporučila k podpoře 90 projektů za 6 062 411 korun.

Školy se ve svých projektech zaměřovaly nejen na samotné vybudování arboreta nebo přírodní učebny, ale detailně také popisovaly, jaké konkrétní výukové aktivity pro děti plánují. Některé projekty např. oživují prvky z oblasti meteorologie, kdy děti budou sledovat údaje na barometrech a větrných ukazatelích. Součástí projektů jsou i hmyzí hotely, bylinkové spirály, hmatové stezky, broukoviště, úkryty nebo pítka pro drobné živočichy. Po ukončení projektů si třídy povedou deníky, do nichž budou pravidelně zapisovat údaje o růstu rostlin a zajímavosti ze života hmyzu nebo drobných živočichů.

Pro velký zájem ze strany škol vyhlásilo MŽP v rámci Revolvingového fondu ještě další, 11. výzvu na poskytnutí grantu na vytvoření nebo rozšíření přírodních učeben. Do 15. srpna, kdy byl příjem žádostí uzavřen, se do výzvy přihlásilo osm projektů za 528 735 korun. Hodnotící komise je všechny doporučila k podpoře, nyní budou připravené k podpisu ministra.

Kamila Kinštová, kinstova@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688