TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  01.11.2012 10:59:04

Kandidát na prezidenta Dlouhý představil program, z EU podle něj přicházejí často absurdity

PRAHA (MEDIAFAX) - Nestranický prezidentský kandidát Vladimír Dlouhý odevzdá v pátek oficiálně svou kandidaturu a petiční archy. Už ale zveřejnil svoji prezidentskou vizi, ve které například uvádí, že školnému se nebrání a chce potírat byrokracii.

Vladimír Dlouhý ve svém programovém prohlášení klade důraz na malý stát s malými daněmi. "Ty musejí být nastaveny tak, aby netlumily ekonomiku. Daňová zátěž se musí snižovat," uvádí Dlouhý.

Za jeden z hlavních cílů si klade boj proti nadbytečné byrokracii. "Nepotřebujeme více zákonů, ale musíme ty dnešní dodržovat. Nepotřebujeme více peněz na sociální podporu, ale musíme ji omezit tedy vzít těm, kteří dávky zneužívají. Nezatěžujme podnikatele nesmyslnými omezeními, ale dejme jim dlouhodobou jistotu jasné hospodářské politiky. Příliš velký, finančně náročný stát na příjmové straně zatěžuje podnikatele zbytečně vysokými daněmi, na výdajové straně, především v případě veřejných zakázek, je zdrojem nezvladatelné korupce," domnívá se exministr Klausovy vlády.

Od Václava Klause coby současného politika by jej odlišoval například přístup k ekologickým otázkám a k problematice globálního oteplování. "Respektuji shodu mezi vědeckou komunitou, že ke klimatickým změnám kolem nás dochází a že člověk je za jejich část odpovědný. Není pochyb o tom, že při ochraně půdy, lesa, ovzduší a vodního bohatství se často chová nešetrně a sobecky," zmínil.

Zároveň se však domnívá, že péče o životní prostředí by neměla zůstávat jen doménou ekologických hnutí, protože v nich podle něj často dominují osobní či skupinové zájmy. "Prodej emisních povolenek otevírá prostor pro nepřímou korupci, ale i pro řešení, která ne vždy přírodě prospívají," dodal.

Na čem by se naopak s Klausem aspoň do určité míry shodl, je opatrnost vůči regulím Evropské unie. Česká republika si podle něj musí uvědomovat, že je součástí Evropy a má v ní své místo, ale zároveň musí prosazovat svébytnou zahraniční politiku. "Z Evropské unie přicházejí často legislativní absurdity, třeba že se pomazánkové máslo nesmí jmenovat máslo," uvádí příklad.

V otázce školného se Dlouhý přiklání k názoru, že by univerzitnímu vzdělávacímu systému prospělo. "Musí však splňovat některé základní parametry, tedy nesmí být překážkou ve studiu talentovaných lidí z rodin s nízkými příjmy a student by si měl moci vzít půjčku za podmínek, které mu zmožní dlouhodobé splátky během jeho profesního života," uvedl.

Mezi Dlouhého sympatizanty, kteří podporují jeho kandidaturu, patří například architekt Jakub Cigler, profesor Cyril Höschl a geolog Václav Cílek.

Prezidentští kandidáti mají čas dokončit svou oficiální registraci do 6. listopadu. Podmínky pro přístup do boje o post hlavy státu prozatím splnili straničtí kandidáti Jiří Dienstbier (ČSSD), Přemysl Sobotka (ODS) a Karel Schwarzenberg (TOP 09). K nim se přidávají ti, kdo nasbírali podporu od občanů: Jan Fischer, Jana Bobošíková, Zuzana Roithová, Miloš Zeman a právě Vladimír Dlouhý. Velkou šanci na překonání padesátitisícové hranice má také Vladimír Franz nebo Tomio Okamura.

První přímá volba prezidenta se uskuteční 11. a 12. ledna 2013.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

05.11. 22:19  Jedině Okamura (delegát XVII. sjezdu KSČ)
05.11. 22:12  Jedině Okamura (nick)
03.11. 22:46  ja uz nevolim (Cizinec)
03.11. 20:40  ja uz nevolim (atx)
03.11. 20:02  proč? (Rousek)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688