TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  31.10.2012 15:20:05

Poslanec Fiala vystoupil z ODS

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanec Radim Fiala ukončil své členství v Občanské demokratické straně. Agentuře Mediafax to potvrdil ve středu prostřednictvím SMS zprávy.

Fialův krok dosvědčili také mluvčí ODS Tomáš Bartovský a předseda oblastního sdružení strany Martin Novotný z Olomouce. "Co vím, dnes pan Fiala doručil své vystoupení z řad ODS písemně do Olomouce. K důvodům nemohu nic říci, protože jsem ten formulář neviděl. Reakce strany bude otázkou dalších dní, a především jednání poslaneckého klubu, který se sejde v úterý," uvedl ve středu Bartovský.

Martin Novotný ve čtrnáct hodin ještě podrobnosti Fialova ukončení působení v ODS neznal. "Zatím jsem dostal jen SMS s touto informací, a to ani ne od Radima Fialy. Budu mu volat, aby se o důvodech dozvěděl," zmínil primátor Olomouce a předseda oblastního sdružení strany.

Fiala na odpoledním tiskovém brífinku vyjmenoval důvody, které ho k opuštění mateřské strany vedly. "Jsou to dlouhodobé neshody, které teď vyvrcholily zvyšováním daní. Pak to, že jsem nezaznamenal žádný náznak sebereflexe u vedení ODS na výsledky krajských a senátních voleb. A za třetí je to politika směrem k Evropské unii, já jsem pro Lisabonskou smlouvu nehlasoval a jsem celkově proti měnové a bankovní unii," vypočítal Fiala.

Své rozhodnutí nejprve konzultoval s premiérem a předsedou ODS Petrem Nečasem, dodal. "To bylo v úterý po jednání sněmovny. Pak jsem to oznámil předsedovi oblastního sdružení strany, pak Petru Tluchořovi a nakonec médiím," vyjmenoval.

Další z nespokojené šestice, poslanec Tomáš Úlehla, pro Mediafax uvedl, že Fialovo rozhodnutí chápe. "Já osobně o takovém kroku rozhodně neuvažuji, ale vnímám s pochopením důvody kolegy Radima Fialy. Zůstáváme ovšem nadále v poslanecké šestici," řekl ve středu Úlehla. To znamená, že Fiala nadále zůstane členem dolní parlamentní komory, pouze bez stranické příslušnosti.

Radim Fiala je jeden ze šesti nespokojených poslanců ODS, kteří odmítají hlasovat pro konsolidační balíček a ohrožují tak koaliční dohody. Premiér Petr Nečas (ODS) jim nabízel kompromisní řešení, ale rebelující šestka na něj nepřistoupila. Sněmovna měla balíček projednávat ve středu, ale v úterý poslanci na návrh ODS přerušili zasedání do příštího úterý. Občanští demokraté chtějí totiž o balíčku hlasovat až po svém víkendovém volebním kongresu, kde bude Nečas obhajovat post předsedy strany.

Katerina Surmanová, surmanova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688