TNBiz (TN.cz)
Dotace  |  30.10.2012 11:45:06

Brusel obnovil přísun peněz do Operačního programu doprava

PRAHA (MEDIAFAX) - Operační program Doprava opět čerpá peníze z EU (OPD). Na účet ministerstva financí připutovalo 21 miliard korun, čímž skončila více než roční pauza proplácení finančních prostředků zpět do státního rozpočtu, informovalo v úterý ministerstvo dopravy.

"Obnovení certifikace a připsání další částky ve výši 21 miliard korun je jasnou zprávou o průběhu čerpání Operačního programu Doprava, které by tím mělo během krátké doby dohnat nabrané zpoždění," komentoval opětovné nastartování procesu certifikace ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM). Podle jeho slov budou další platby z EU následovat.

Při auditu Evropského účetního dvora, který EU zahájila začátkem loňského roku, nalezli kontroloři na některých projektech OPD problémy týkající se především oblasti zadávání veřejných zakázek a zadávání víceprací. "Z toho důvodu rezort dopravy preventivně pozastavil žádosti o prostředky ve vztahu k EK do té doby, než uzavřel audity a prověřil funkčnost a správné nastavení systému čerpání evropských dotací," vysvětlil ministr Dobeš.

Poté pracovníci ministerstva dopravy provedli rozsáhlé přezkoumání uvedených problematických oblastí vedoucí k nápravě problematických oblastí. "Na základě výsledků kontrol a jejich následného ověření auditem Evropské komise jsme přijali opatření, jejichž cílem je zamezit dalším obdobným přešlapům," nechal se slyšet Dobeš.

Díky obnoveným dotacím se do certifikace opět zařadily například železniční projekty optimalizace tratí Benešov Strančice nebo Planá Cheb či silniční projekt propojení dopravních okruhů České Budějovice.

Operační program Doprava znamená pro českou dopravní infrastrukturu až 150 miliard korun z evropských fondů. O jejich čerpání se stará ministerstvo dopravy.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688