TNBiz (TN.cz)
Zákony a právo  |  26.10.2012 11:45:06

Léčba konopím je opět blíže, sněmovna pustila příslušnou normu do závěrečného čtení

PRAHA (MEDIAFAX) - Pacienti s roztroušenou sklerózou, rakovinou nebo atopickým ekzémem by mohli v budoucnosti pro utišení svých bolestí získat na recept konopí. Umožňuje to návrh zákona o léčivech, který poslanci projednali v pátek ve druhém a propustili ho do závěrečného čtení.

Zákonodárci v pátek navázali na obsáhlou diskusi z prvního čtení a normu projednávali celou hodinu.

"Máme za sebou řadu debat, které se v zásadě dotkly zdánlivě jednoduchého fenoménu. Mohlo by to být strašně jednoduché, ale ono to jednoduché není, protože se dotýkáme látky, která je ve světě hojně zneužívaná, tedy konopí. Co se týká užívání konopí v České republice, figurujeme vždy na předních místech," začal debatu jeden z předkladatelů normy, poslanec Pavel Bém (ODS).

Proti normě se v diskusi postavil především předseda výboru pro zdravotnictví Poslanecké sněmovny Boris Šťastný (ODS), ten znovu připomněl své argumenty z prvního čtení.

"Máme zcela jasně prokazatelné studie, že léčebné konopí jednotlivým pacientům v jednotlivých případech na řadu onemocnění - ať už je to roztroušená skleróza, AIDS, Alzheimer, epilepsie, zelený zákal, bolesti kloubů, lupénka - pomáhá. Jde pouze o symptomatickou léčbu, ale přesto má ta léčba svá pozitiva," uvedl tehdy Šťastný. Návrh však považuje za špatný, neboť láme princip lékové politiky v Česku. Z léčivých látek se totiž dosud vyráběly léky nebo léčivé přípravky. "My tady říkáme, že uděláme zákon a celé to obejdeme. Vrátíme se o padesát, sto let zpátky, kdy se pěstovaly makovice," myslí si poslanec.

Obává se rovněž i vysoké ceny konopí. Návrh počítá s tím, že by za gram pacienti zaplatili od 80 do 200 korun. "Správný postup by byl ten, abychom pacientům pomohli v rámci schválených registrovaných léků než dělat tento průlom. Jsem přesvědčen, že zákon je nesystémový. Nastoluje administrativní zátěž," domnívá se.

S normou však souhlasí například ministerstvo zdravotnictví. "Medicína dlouhou dobu pracuje s omamnými látkami nebo chcete-li, drogami," konstatoval již dříve ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Konopí by podle něj nemělo být výjimkou. "Máme-li mezinárodní dohodu dodržet, nebude ani dovoz ani pěstování konopí jednoduchou záležitostí," uklidňoval během prvního čtení některé poslance.

Předsedkyně sněmovny a jedna z předkladatelů návrhu Miroslava Němcová (ODS) vysvětlila, že zákon má mimo jiné zamezit zneužití konopí pro jakékoliv jiné než léčebné účely.

Výbor pro zdravotnictví k normě přijal komplexní pozměňovací návrh, k němu pak v pátek své změny přidávali i jednotliví poslanci. V závěrečném čtení by sněmovna mohla normu schválit již příští týden.

Konopí by jako léčivo mohlo ulevit od chronické neztišitelné bolesti, která se vyskytuje například u pacientů s roztroušenou sklerózou, onkologicky nemocných, nádorově nemocných, pomoci by mělo i nemocným encefalitidou, neuralgií, AIDS, pacientům s atopickým ekzémem nebo glaukomem v bolestivém stadiu.

Filip Nachtmann, nachtmann@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688