Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Akcie v ČR  |  25.10.2012 09:19:03

Společnost ČEZ je stále světovou špičkou v oblasti energetiky

Řada žebříčků potvrzuje pozici Skupiny ČEZ jako hráče celosvětového významu i její skvělé postavení na samotném energetickém poli. I přes nepříznivé dopady ekonomické krize a znovu nastupující recesi ve středoevropském regionu si ČEZ uchovává, či dokonce zlepšuje svou pozici na trhu. Jako jedna z mála energetik si také dokázal udržet rating se stabilním výhledem. Avšak stejně jako ostatní energetické společnosti bude i Skupina ČEZ v roce 2013 čelit dalším negativním vlivům.

Podle včera zveřejněného žebříčku Platts TOP 250 se v regionu Evropy, Blízkého Východu a Afriky (EMEA) v sektoru energetiky ČEZ oproti minulému roku o tři pozice zlepšil a obsadil čtvrté místo hned za společnostmi Enel SpA, Iberdola SA a Electricite de France SA. Celosvětově zůstává na sedmé pozici (http://top250.platts.com/Top250Rankings/2012/Region/ElectricUtilities). Dle žebříčku CE TOP 500 společnosti Deloitte je ČEZ v oblasti energetiky ve střední Evropě stejně jako v minulých letech nejhodnotnější firmou.  V oblasti tržeb se umístil na čtvrtém místě za PKN Orlen, MOL a Naftogaz. Společnosti ČEZ se také podařilo uchovat si stávající rating, což dokázalo pouze minimum evropských energetik. V období vrcholící finanční krize měly jen společnosti s ratingem „A“ přístup k externím finančním zdrojům, což společnost ČEZ potvrdila i emisí jedné miliardy dolarových dluhopisů na nejlikvidnějším globálním trhu.

Přitom tento rok nebyl pro společnosti obecně vůbec jednoduchý. „Data za první čtvrtletí tohoto roku sice poukazují na pokračující růst průměrných tržeb jednotlivých společností v regionu střední Evropy, ale pouze v polovičním tempu dosaženém v roce 2011. To může naznačovat další blížící se ekonomické zpomalení,“ uvádí se ve studii Deloitte CE TOP 500. Energetika je navíc specifické odvětví, kde se hospodářská krize projevuje s mírným zpožděním vzhledem k tomu, že elektřina je prodávána dopředu. Kromě toho bude rok 2013 i nadále pod tlakem nárůstu výroby z obnovitelných zdrojů, rozkolísanosti komoditních trhů a zásahů ze strany národních regulátorů, vlád a nadnárodních institucí.

 

Barbora Půlpánová, mluvčí ČEZ

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688