TNBiz (TN.cz)
Politika a události  |  24.10.2012 16:35:05

Poslanci začali probírat daňový balík ve druhém čtení

PRAHA (MEDIAFAX) - Balíček změn, které například zvyšují sazbu daně z přidané hodnoty o jeden procentní bod v obou sazbách, začali ve středu projednávat poslanci ve druhém čtení. S balíkem je spjatá i důvěra vládě.

Nezařazený poslanec Jiří Paroubek (NS-LEV 21) označuje balík za zdražovací. Sám by radil spíše než zvyšování daní lepší výběr peněz státní správou. "Stát, který nedokáže vybírat daně, je státem rozkladu," uvedl opoziční zákonodárce.

"Pan premiér a pan ministr Kalousek se rozhodli, že ho (balík) protlačí děj se, co děj, i když ho nechce ani Poslanecká sněmovna, ani Senát, ani prezident," poznamenal poslanec Ladislav Šincl (ČSSD), který narážel na to, že Senát již jednou návrh vrátil a vládní koalice jeho stanovisko nedokázala přehlasovat.

Premiér Petr Nečas (ODS) se v září rozhodnul, že i když balíček poslanci nechtějí, sváže ho s důvěrou vlády. "Nebudeme-li moci plnit naši konsolidační strategii, tak odmítám být v čele údržbářské vlády, která sedí jenom proto, že sedí," říkal tehdy, jenomže šest poslanců občanských demokratů, kteří odmítli pro návrh zvednout ruku, zatím nepřesvědčil. S "rebely" jedná, snaží se nyní prosadit kompromisní návrh, který by "pouze" zvednul spodní sazbu DPH o jeden procentní bod. Zároveň by novinka balíku, sedmiprocentní solidární daň pro občany s příjmy nad 100 tisíc korun měsíčně, platila pouze jeden rok.

Rozpočtový výbor hlasy opozice již doporučil přijmout pozměňovací návrhy, aby se DPH nezvedala.

Pokud ale balík vůbec neprojde, vláda skončí a DPH bude podle platné legislativy od příštího roku sjednocené na 17,5 procenta.

Současné výdajové paušály u OSVČ zůstanou zachované, ale výše daňových odpočtů u 30 a 40procentních paušálů bude omezená příjmem v hodnotě dvou milionů korun, tito živnostníci tak maximálně uplatní ve výdajích 600 respektive 800 tisíc korun. OSVČ, kteří se rozhodnou využít paušály, přijdou o některé slevy, například o daňové zvýhodnění na vyživované dítě, či slevu na manžela nebo manželku s žádným nebo nízkým příjmem.

Součástí úsporného balíčku, kterým chce vláda udržet schodek státního rozpočtu v příštím roce na hodnotě pod třemi procenty HDP, je i spotřební daň na tichá vína, nebo zpomalení valorizace důchodů na jednu třetinu růstu reálných mezd a třetinu inflace. Tuto změnu ale již poslanci schválili a prezident zákon podepsal.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688