TNBiz (TN.cz)
Investice  |  24.10.2012 14:55:06

Elektřina zdraží, vláda odsouhlasila kompenzace za obnovitelné zdroje energie

PRAHA (MEDIAFAX) - (Zprávu jsme rozšířili o vyjádření ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby (ODS) v 3., 5. a 6. odstavci)

Elektřina by od příštího roku mohla kvůli podpoře obnovitelných zdrojů energie (OZE) zdražit o více než dvě procenta. Nečasova vláda na svém středečním jednání podle informací Mediafaxu schválila návrh nařízení, které o dvě miliardy sníží kompenzace právě na zdražování elektřiny v souvislosti s OZE.

Návrh nařízení vlády počítal s limitem ve výši 9,7 miliardy korun, který je také uvedený v návrhu státního rozpočtu na rok 2013, který však zřejmě ještě bude předělán kvůli dosud nepodpořenému daňovému balíčku. S tímto limitem nesouhlasil Energetický regulační úřad a navrhuje limit 11,7 miliardy korun. Právě částka ve výši 11,7 miliardy korun odpovídá částce, kterou stát přispíval v letošním roce.

"Je to částka, která je hrazena ze státního rozpočtu na tu podporu tak, aby částka, kterou hradí občané a podniky ze svého při spotřebě elektrické energie, nebyla extrémně vysoká," řekl ministr průmyslu o obchodu Martin Kuba (ODS).

Podle propočtů odboru elektroenergetiky ministerstva průmyslu a obchodu povede škrtnutí dvou miliard v příštím roce k zvýšení cen elektřiny minimálně o dvě procenta. Pokud by příspěvek zůstal na úrovni navrhované Energetickým regulačním úřadem, ceny by podle propočtů zůstaly přibližně na úrovni letošního roku.

Ministr Kuba však také uvedl, že se musí podpora a kompenzace obnovitelných zdrojů v budoucnu změnit. "Bohužel, v této chvíli, tak jak byla historicky nastavena podpora obnovitelných zdrojů a k jakému došlo rozvoji zejména v oblasti fotovoltaických elektráren, tak se dnes dostáváme do situace, kdy částka pro rok 2013 je už skutečně na jednu megawatthodinu velmi vysoká a je velmi zatěžující pro český průmysl," uvedl ministr.

Diskuse s průmyslníky už podle něj probíhá. "Chceme připravit určitá řešení, která bychom ale byly schopni promítnout až do rozpočtu roku 2014. V této chvíli neumíme při stávající legislativě najít řešení pro rok 2013. Jsme si vědomi, že zachování konkurenceschopnosti českého průmyslu je v této situaci klíčové. Jsou oblasti průmyslu, kde to je extrémně zatěžující, oblasti kde méně. Tak, jak byla historicky tato legislativa nastavena, je skutečně enormní zátěž pro český průmysl a ztráta jeho konkurenceschopnosti je samozřejmě svázaná se ztrátou pracovních míst, a to by pro Českou republiku byla velmi špatná zpráva," dodal Kuba.

Nařízení nabude účinnosti dnem jeho vyhlášení.

Miroslav Kyncl, Jan Drahorád, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy a články ke koronaviru a nemoci COVID-19


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 17:21  Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus Patria (Patria Finance)
Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688