eTrader (eTrader)
Makroekonomika  |  22.10.2012 13:28:46

Americké trhy vs. volby v závěru roku 2012

Americké akciové indexy, resp. SP 500 po ujištění Maria Draghiho v úvodu srpna t.r. vzrostly v následujících 50 dnech k logickým úrovním rezistence okolo 1450 bodů. Přestože QE3 bylo ohlášené FED ve čtvrtek 13. září t.r., akciové trhy přes mnohá očekávání některých expertů nerostou, spíše klesají nebo se pohybují kolem neutrálu. Trh totiž není navyklý naplňovat očekávání většiny.

 

Úkolem QE3 bylo zejména stabilizovat trhy a zabránit případnému poklesu o případných 20 procent, který stále visí jako Damoklův meč nad akciovými trhy v USA v důsledku diametrálně odlišných názorů na řešení problému s názvem "Fiscal Cliff", v USA. Fiskální útes může způsobit v lednu 2013 v USA expiraci mnohých daňových úlev a výrazně může omezit výdajové položky federální vlády. Důsledkem ignorování tohoto problému může být recese v první polovině roku 2013 okolo 3 až 4 procent.

 

Vzhledem k tomu, že trh diskontuje vývoj ekonomiky cca 9 měsíců dopředu, s velkou pravděpodobností se očekává řešení na poslední chvíli. Demokraté mají stále šanci získat Kongres zpět, i když se jim to s největší pravděpodobností nepodaří. Existuje tu ovšem stále také spíše teoretická možnost, že Barack Obama se opět bude chovat jako baletka během následující TV debaty. Nemusí  přesvědčit a vysvětlit nerozhodnutým voličům, že to, co jim Mitt Romney nabízí, je matematicky nemožné a v zásadě jde o trik, když podrobnosti, v kterých se nezřídka skrývá tajenka, jsou zastírány, aby nebyl program vyvrácen. V případě fatálního selhání B. Obamy by se Mitt Romney mohl i stát prezidentem USA a Republikánský Kongres by mu a trhům určitě, pomohl překlenout "fiskální útes".

 

Mitt Romney navrhuje snížení daňových sazeb pro všechny všechny obyvatele, střední vrstvu, ale také pro nejmajetnější, navýšit výdaje na obranu a tím snížit deficit. To je matematika Republikánů. Problém, o kterém zatím nerozhodnutí voliči v USA kvůli mlčení Romneyho o podrobnostech, které pro něho připravil viceprezident, však naznačují, že následně budou zrušené mnohé výjimky, které umožňovaly snížit si daňovou povinnost zvláště u střední třídy v USA. Výdaje na financování domu, výdaje na  důchodové připojištění (USA mají stále také 1 pilíř ), financování studia vlastních potomků, příspěvky na zdravotní péči - to všechno možná bude v USA zrušené. Zůstává jen doufat, že by padly také výjimky pro etanolový, ale také ropný průmysl. Jestli Američané umí počítat a zda jejich paměť zapomněla na to, v jakém stavu nechal George W. Bush hospodářství USA při ukončení svého mandátu v Bílém domě, to se dozvíme již 6. listopadu t.r.

 

Zároveň lze připomenout, že úroveň měnového páru EUR/USD de facto nad hranicí 1,28 dává prostor pro pokračování mírného poklesu akciových indexů. Výraznější pokles pod tuto úroveň by znamenal konec letní "rally" a přípravu na střetnutí se s realitou roku 2013. Možné řešení, které si začíná uvědomovat stále větší množství investorů, a to inflace 3 až 5 procent ročně a s ní spojený nominální růst HDP následujících několik roků při extrémně nízkých sazbách, je zatím možná jediným možným politicky akceptovatelným řešením v USA. Tím by se podařilo vyhnout případným sociálním nepokojům 30. let a také 70. let minulého století.

 

Zajímavé bude pak pozorovat vývoj v EU a USA, které se vydávají rozdílnými cestami řešení. Už dnes nominální růst US HDP potichu řeší většinu problémů, které udělali nejen státní garnitury, ale i mnoho manažerů firem během let 2004-2008, kdy mnozí z nich nerozumně investovali, ale i zvýšili mzdy zaměstnanců na úrovně, které jsou pro mnohé z nich dlouhodobě neudržitelné.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688