TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  18.10.2012 12:50:05

Ministr Bendl: Zkusíme ještě najít způsob, jak název pomazánkového másla zachovat

PRAHA (MEDIAFAX) - Ministerstvo zemědělství respektuje rozhodnutí Evropského soudního dvora zakázat název pomazánkové máslo, pokusí se však najít prostor pro další pokus o uznání v Česku již zažitého názvu. Ve čtvrtek to řekl ministr zemědělství Petr Bendl (ODS).

"Rozsudek posuzujeme a je třeba jej respektovat. Nicméně dosud nejsme přesvědčeni o správnosti postupu Evropské komise, která v minulosti zamítla zápis označení pomazánkové máslo na seznam výjimek, aniž by provedla řádný postup. Budeme rovněž analyzovat, zda nám i po osmiletém úsilí dnešní verdikt dává v unii ještě nějaký prostor pro další pokus o uznání názvu tohoto českého výrobku s více než třicetiletou tradicí. Pokud ano, určitě jej využijeme," řekl Bendl.

Soudní dvůr ve čtvrtek svým rozsudkem vyhověl žalobě Evropské komise (EK) proti České republice. Určil, že Česko tím, že umožňuje uvádět na trh výrobek pod obchodním názvem pomazánkové máslo, přestože nesplňuje požadavky nařízení pro používání pojmu máslo, neboť obsahuje nižší podíl mléčných tuků, nesplnilo povinnost vyplývající pro něj z práva Evropské unie.

Česku tak zřejmě nezbude nic jiného než na rozhodnutí soudu bezodkladně reagovat. "Česká republika bude text rozsudku pečlivě analyzovat a případně zahájí kroky ke změně vyhlášky, kterou se stanoví požadavky pro mléko a mléčné výrobky," doplnila ředitelka odboru komunikace ministerstva zemědělství Kateřina Böhmová. Příprava nové vyhlášky podle ní bude trvat několik měsíců.

Ministerstvo se nejspíš bude snažit jít cestou změny názvu místo toho, aby výrobce nutilo měnit složení. Mohlo by tak jít například o "České pomazánkové". Ministerstvo ale chce jednat s výrobci a dohodnout se s nimi na nějaké přijatelné alternativě. Termín, kdy by se mohli úředníci s výrobci sejít, zatím není známý.

Pomazánkové máslo je mléčný výrobek ze zakysané smetany, obohacené sušeným mlékem nebo sušeným podmáslím, obsahující nejméně 31 procent hmotnostních mléčného tuku a nejméně 42 procent hmotnostních sušiny.

Podle evropské legislativy je však máslem pouze výrobek s obsahem nejméně 80 procent mléčného tuku, připouští také "třičtvrtětučné máslo" s obsahem 60 až 62 procent a "polotučné máslo" s obsahem 39 až 41 procent. Všechny ostatní výrobky mají mít podle EU označení "roztíratelný tuk" s udáním procenta tuku. Nařízení ale umožňuje označovat odlišně výrobky, jejichž přesná povaha vyplývá z tradičního používání, nebo pokud se označení jasně používají pro popis charakteristické vlastnosti výrobku.

Miroslav Kynčl, Jan Drahorád, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688