Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  08.10.2012 16:32:00

Na začátku týdne riziková aktiva ztrácela

                Česká koruna dnes mazala zisky z předchozího týdne a opět se přiblížila k hladině 25,00 CZK/EUR (nejvyšší obchod dle agentury Reuters se uskutečnil za 24,965 CZK/EUR). Ztrácela i další riziková aktiva, například evropské akcie ztrácely okolo 16. hodiny 1,1 %. Kromě koruny mírně oslaboval z regionálních měn i maďarský forint. Obchodování i vzhledem ke svátkům v USA a Japonsku bylo poklidnější.
                Dnes byl domácí ekonomický kalendář nabitý. Dočkali jsme se srpnových dat z průmyslu, stavebnicí a zahraničního obchodu, zveřejněna byla i zářijová míra nezaměstnanosti. Průmyslová produkce poklesla o výrazných 3,1 % y/y, což bylo hluboko pod konsensem, ale dokonce i pod nejpesimističtějším odhadem na trhu. Oproti minulému měsíci poklesla produkce o vysokých 2,9 % (sa, wda). Na první pohled se jedná o alarmující hodnoty. Nicméně jak uvedl statistický úřad, velký vliv měly celozávodní dovolené v průmyslových podnicích, které působily opačně, než v loňském roce. Pro vyloučení tohoto faktoru je proto nutné uvažovat průmyslovou produkci za oba prázdninové měsíce kumulativně. I tak ale vidíme zpomalení aktivity v průmyslu o 1,8 % m/m (kumulativně), od začátku roku pak průmysl poklesl (taktéž kumulativně) o 2,6 %. Po červencovém příjemném překvapení nás srpnová bilance zahraničního obchodu zklamala. Její přebytek dosáhl 16,9 mld. CZK, negativní překvapení se kumulovalo v bilanci očištěné o komodity. Z meziměsíčního pohledu a po sezónním očištění se vývoz snížil o 0,8 %, což bylo plně v souladu s naším odhadem. Výsledek tak potvrzuje slabost vnější poptávky, německé tovární objednávky byly v srpnu nižší o 4,8 % meziročně, klesající trend je pak patrný u registrací nových aut v eurozóně a Německu. To se samozřejmě nakonec musí v českém exportně zaměřeném průmyslu projevit. Nízká dynamika dovozu pak odráží slabost i domácí poptávky. Míra nezaměstnanosti ke konci září vzrostla v souladu s naším očekáváním na 8,4 % ze srpnových 8,3 %. Počet uchazečů o zaměstnání se zvýšil o zhruba 6,5 tis. na téměř 493,2 tis. To bylo především v důsledku vstupu nových absolventů škol na trh práce. Během září se jich totiž zaregistrovalo necelých 10 tis. Vývoj očištěné míry nezaměstnanosti ukazuje na pozvolné zhoršování situace na trhu práce. Ta se postupně zvyšuje od letošního dubna a za září dosáhla 8,7 %. Nicméně vzhledem k současné probíhající recesi se naštěstí situace zatím až tak dramaticky nezhoršuje.
                Zítra se z české ekonomiky dočkáme inflace. Spotřebitelské ceny v srpnu vzrostly o 3,3 % meziročně, v září by pak měly být vyšší o 3,4 %. Pokud je náš odhad správný, odchylka skutečné inflace od prognózy ČNB by měla dosáhnout stejně jako v předchozím měsíci -0,1 pb. Z meziměsíčního pohledu očekáváme pokles cen o 0,1 %. Pohonné hmoty i přes korekci v posledních zářijových dnech ještě rostly ( 1,7 % m/m), vyšší by měly být i regulované ceny ( 0,2 %). Stagnaci cen očekáváme u potravin, nicméně po sezónním očištění by měly zaznamenat růst o 0,3 %. Jelikož byla letošní domácí úroda podprůměrná a nahoru vyskočily i ceny komodit na světových trzích, měly by se ceny potravin v rámci spotřebitelského koše do konce roku postupně zvyšovat. Za meziměsíčním poklesem spotřebitelských cen by tak měly stát pouze korigované ceny (ceny ostatních položek, které nebyly zmíněny výše), kde sehraje roli sezónnost (po sezónním očištění by tyto ceny měly být vyšší o 0,07 % m/m). Meziroční korigovaná inflace by se měla v září stále držet blízko nuly (-0,1 % y/y po -0,2 % v srpnu), jelikož poptávkové tlaky do inflace jsou záporné.
                Česká swapová křivka v pondělí poklesla na svém delším konci o 1-2 bb. Následovala tak vývoj na svém eurovém protějšku. Ministerstvo financí zveřejnilo emisní kalendář pro listopad, když plánuje prodat dluhopisy v objemu 5-12 mld. CZK. V prosinci ministerstvo žádnou aukci neplánuje. V současné době má již ministerstvo pokryto téměř 100 % letošních výpůjčních potřeb, emise ve zbytku roku již zajišťují financování pro příští rok (pokud se státní finance ve zbytku roku nečekaně nezhorší).


Autor: Jiří Škop

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688