Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  01.10.2012 15:52:27

EKOSPOL: Prodej nových bytů v Praze i ve 3Q12 nadále zrychloval

Ve třetím čtvrtletí letošního roku prodali pražští developeři v projektech s 50 a více byty celkem 981 nových bytů. V porovnání s předchozím kvartálem jde o nárůst o 15,8 %, celkově bylo letošní třetí čtvrtletí dokonce druhým nejlepším kvartálem od poloviny roku 2008. Vyplývá to z nejnovější analýzy pražského rezidenčního trhu, kterou již šestým rokem pravidelně provádí přední česká developerská společnost EKOSPOL.

Díky nebývale silným prázdninovým měsícům a atraktivním cenovým nabídkám developerů bylo letošní třetí čtvrtletí z hlediska celkových prodejů dokonce srovnatelné se závěrem loňského roku, kdy trh táhlo očekávané zvýšení DPH.

„Již v letních měsících jsme registrovali nebývalý zájem kupujících o nové byty. Jen během prázdnin se v Praze prodalo 528 nových bytů, což je dvojnásobek obvyklého průměru. Skutečný nápor poptávky ale přichází až v září, kdy prodeje nových bytů každoročně kulminují, a to se tentokrát stoprocentně potvrdilo. V září zmizelo z nabídek developerů neuvěřitelných 453 jednotek. To je dokonce více, než se v krizovém přelomu let 2008 a 2009 prodalo za celý kvartál,“ vypočítává Evžen Korec, generální ředitel a předseda představenstva EKOSPOL a.s

Pražskou poptávku stahuje jediná lokalita

Kupující zřejmě vycítili jedinečnou šanci pořídit si vlastní nové bydlení nejlevněji za posledních nejméně 5 let, případně velice výhodně investovat a dosáhnout zajímavého výnosu z pronájmu. A velcí developeři jim nabídkou cenově výhodných bytů vyšli vstříc. Výsledek? Pražská poptávka se pomalu koncentruje do jediné lokality, kterou je městský obvod Praha 10.

Zejména lokality jako Horní Měcholupy, Uhříněves či Hostivař by se daly označit za současná centra levného nového bydlení v Praze. A jak v Horních Měcholupech, tak v Uhříněvsi, je letos právě společnost EKOSPOL jasnou jedničkou. V obou lokalitách totiž v letošním roce prodala nejvíce bytů.

„Například v našem projektu Nové Měcholupy, jehož první etapu se 136 byty jsme v lednu letošního roku začali stavět, zbývá půl roku před dokončením doprodat už jen posledních 23 jednotek. V navazující etapě s 93 byty máme prodáno či rezervováno již 46 bytů a v zimě začínáme stavět. Intenzivní práce na přípravě další etapy již začaly, prodej dalších 136 bytů chceme zahájit ještě letos v zimě,“ říká Evžen Korec a dodává: „Pokud budou prodeje tímto tempem pokračovat i v dalších měsících, prodá se nakonec letos ještě více bytů, než vloni.“



Zdroj: TZ EKOSPOL

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688