TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  01.10.2012 10:35:11

Češi si vyberou nového prezidenta příští rok 11. a 12. ledna

PRAHA (MEDIAFAX) - Češi půjdou příští rok poprvé ve své historii volit nového prezidenta 11. a 12. ledna. Termín přímé volby vyhlásil v pondělí předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD).

Milan Štěch se rozhodoval mezi dvěma termíny. Kromě 11. a 12. ledna připadal v úvahu ještě 18. a 19. leden příštího roku. Šéf Senátu se rozhodnul pro dřívější termín, aby "neměli občané žádné překážky a komplikace v přístupu k volbám".

"V termínech 11. a 12. ledna nenacházím žádné překážky. A přístup občanů byl hlavní důvod, podle kterého jsem se rozhodoval," řekl Štěch.

V úvahu totiž bral i případné druhé kolo voleb, pokud by se nevybral prezident hned v prvním. Druhé se totiž podle zákona koná čtrnáct dnů po kole prvním. Pokud by se první kolo konalo v pozdějším termínu, tedy 18. a 19. ledna, druhé kolo by připadalo na začátek února.

"Vzhledem k tomu, že 31. ledna končí první polovina školního roku a 1. února mají děti pololetní prázdniny a ještě k tomu od 4. února začínají ve dvanácti okresech jarní prázdniny, dá se očekávat, že řada rodin bude odjíždět na prodloužený víkend a dovolené," uvedl Štěch. To podle jeho slov byla komplikace a překážka v přístupu k volbám. Právě proto vybral dřívější datum voleb.

Kandidáti nyní musejí do 6. listopadu podat přihlášku.

Zájemci o jeden z nejvyšších ústavních postů musí získat buď 50 tisíc podpisů pod petici na podporu jejich kandidatury, nebo je nominuje 20 poslanců nebo deset senátorů.

Ministerstvo vnitra do 23. listopadu přezkoumá, kteří kandidáti vyhověli zákonným podmínkám a budou moci být k přímé volbě oficiálně připuštěni.

Zájem prezidentskou kandidaturu oznámilo asi 25 lidí, jen šest z nich zatím splnilo podmínky kandidatury. Parlamentní nominaci mají jistou místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier, místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS), předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Expremiéři Miloš Zeman a Jan Fischer získali 50 tisíc podpisů občanů, to platí také o Janě Bobošíkové.

Z dosavadních předvolebních průzkumů vyplývá, že v prvním kole nezvítězí žádný z adeptů a do druhého kola by měli postoupit Zeman a Fischer.

Tereza Veselá, vesela@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688