TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  30.09.2012 12:13:46

Ochranka prezidenta měla útočníka zadržet, tvrdí policejní náměstek

PRAHA (MEDIAFAX) - Prezidentská ochranka měla po útoku na Václava Klause bezprostředně zadržet muže, který na něj v Chrastavě vystřelil. V nedělní Partii TV Prima to řekl policejní náměstek Tomáš Kužel.

Nulovou reakci ochranky při útoku nelze podle něj omluvit tím, že bylo zřejmé, že šlo o neškodnou zbraň. "Tu pistoli držel dospělý a byl velmi blízko. Ochranka měla reagovat. Navíc kdyby útočník zvedl hlaveň a zamířil výše, mohlo dojít i k vážnému zranění. V záběrech jsme viděli, že tento typ zbraně je schopen prostřelit skleničku, například oko by tak určitě poškodil," řekl Kužel.

Ochranka selhala v pátek, kdy 26letý mladík vystřelil na prezidenta Václava Klause z airsoftové plastové pistole. Klaus si z incidentu odnesl lehké zranění pravé ruky. Ochranka na mladíkovu střelbu vůbec nezareagovala a pachatele zadržela až policie. Vyšetřovatel po dohodě se státním zástupcem v sobotu Vondrouše obvinil z výtržnictví. Po prvním výslechu pak byl večer propuštěný z cely předběžného zadržení. Podle vyjádření Tomáše Kužela bude útočník dále stíhaný na svobodě, hrozí mu až dva roky vězení.

"Ochrana prezidenta musí být profesionální," poznamenal Kužel. Připomněl, že nezávisle na expertní skupině policejního prezidia pracuje na případu i speciální tým Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). "Do toho zatím nevstupuji, pokud se potvrdí pochybení ochranky, začneme to řešit i po této linii," dodal.

Kužel zdůraznil rovněž nutnost změny taktiky ochrany prezidenta.

"Představu o tom, kdo nahradí ředitele Sklenku, již mám, ale zatím o tom nechci mluvit," zakončil vystoupení náměstek policejního prezidenta Tomáš Kužel.

Ve vysílání se k páteční střelbě vyjádřili také ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) a Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Je to bezesporu velká nepříjemnost, z rutiny ochranky a oblíbenosti pana prezidenta vznikl prostor, aby k něčemu podobnému došlo," uvedl Bendl.

Podle Zaorálka to bylo žalostné selhání ochranné služby prezidenta. "Zajímavé mi také připadá, že se Česká republika během 14 dnů opět ocitla v zájmu světových médií, dokonce v hojném počtu, jak jsem zaznamenal," narazil politik na kauzu s nebezpečným alkoholem.

Zuzana Fojčíková, Jan Šrámek, fojcikova@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688