TNBiz (TN.cz)
Makroekonomika  |  26.09.2012 20:45:05

Vláda schválila návrh rozpočtu na příští rok se schodkem 100 miliard korun

PRAHA (MEDIAFAX) - Návrh státního rozpočtu na rok 2013, který počítá se schodkem 2,9 procenta HDP, tedy 100 miliard korun, vláda na svém středečním jednání po několikakerém předchozím odložení schválila. Agentuře Mediafax to ve středu potvrdil důvěryhodný zdroj.

Podmínkou pro udržení schodku pod tři procenta HDP je podle premiéra Petra Nečase (ODS) schválení daňových změn Poslaneckou sněmovnou.

Příští rok chce ministr do státní kasy získat stejný objem peněz jako v předchozím roce, tedy 1,084 bilionu korun. Státní výdaje by ale měly poklesnout o pět miliard korun na 1,184 bilionu korun. Schodek státního rozpočtu je přesně 100 miliard korun. Mandatorní výdaje by měly v příštím roce vzrůst o 4,3 miliardy korun na 695,1 miliardy, nemandatorní výdaje by měly naopak klesnout o 9,3 miliardy korun. V dalších letech chce ministerstvo schodek snižovat, v roce 2014 by měl klesnout na 2,5 procenta HDP a o rok později na 1,6 procenta.

Podmínkou udržení navrženého deficitu pro příští rok je ovšem schválení legislativy, která například zvyšuje obě sazby DPH o jeden procentní bod na 15 respektive 21 procent, zavádí sedmiprocentní "solidární" daň pro občany s příjmy vyššími než 100 tisíc korun měsíčně a další změny. Návrh po zamítnutí Senátem v minulém týdnu neschválili poslanci, vláda se ho proto rozhodla předložit zákonodárcům znovu, tentokrát ale i s hlasováním o důvěře kabinetu premiéra Petra Nečas (ODS).

Konsolidační opatření zahrnují také například zpomalení valorizace důchodů na třetinu nárůstu inflace a třetinu vzrůstu reálné mzdy. Podmínkou pro reálnost rozpočtu je také možnost čerpat peníze ze státních podniků, ministerstvo financí plánuje pro rok 2013 převést čtyři miliardy korun z Lesů ČR do státního rozpočtu.

Kalouskův rezort je přesvědčený, že navrženými opatřeními ušetří 25,6 miliardy korun, na příjmové stránce chce získat 32,4 miliardy korun. Bez těchto kroků by se deficit rozpočtu vyšplhal až na 158 miliard korun.

Ministerstvo financí počítá s růstem HDP v příštím roce o jeden procentní bod, inflace by měla dosáhnout výše 2,2 procenta. Hrubý konsolidovaný dluh veřejných rozpočtů by měl vzrůst na konci příštího roku na 1,82 bilionu korun, tedy na 46,4 procenta HDP. Státní dluh činí 94,1 procenta celkových dluhů, rychlost růstu se ale meziročně zpomalí.

Úředníci poznamenávají, že se schválený rozpočet na letošní rok nemusí podařit dodržet, schodek by se mohl vyšplhat až na 115 miliard korun, což by bylo o 10 miliard více, než Nečasův kabinet vloni schválil. Na vině je zastavení čerpání ze všech operačních programů, které nastalo na jaře. O prázdninách se některé toky z Evropské unie do české kasy obnovily.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688