TNBiz (TN.cz)
Investice  |  26.09.2012 08:00:48

Poslanci překvapivě poslali do druhého čtení novelu zákona o loteriích z pera ústeckých zastupitelů

PRAHA (MEDIAFAX) - Poslanecká sněmovna na svém úterním jednání překvapivě nezamítla novelu zákona o loteriích, kterou vypracoval Ústecký kraj, a to i přes to, že k ní vládní koalice zaujala negativní stanovisko. K zamítnutí totiž koalice potřebovala 73 hlasů z přítomných 145 poslanců, pro zamítnutí hlasovalo jen 69.

Proti zamítnutí hlasovalo 41 poslanců především ze stran současné opozice. Následně Poslanecká sněmovna přikázala novelu k projednání rozpočtovému a zdravotnickému výboru.

K novele, kterou připravilo zastupitelstvo Ústeckého kraje, už dříve přijala vláda Petra Nečase (ODS) nesouhlasné stanovisko.

"Pokud jde o obsahovou stránku předloženého návrhu zákona, vláda upozorňuje na skutečnost, že poměrně rozsáhlá novela zákona o loteriích a jiných podobných hrách je obsažena v zákoně č. 300/2011 Sb., který navrženou problematiku již částečně řeší," zdůvodňuje své rozhodnutí vláda v přijatém stanovisku. Novela totiž v Poslanecké sněmovně leží už rok a od jejího podání doznala legislativa určité změny.

Kabinet také připomněl to, že návrh na zdanění hazardu je součástí vládní daňové reformy. Navíc koalice chystá vlastní zákon. " Bohužel novela přichází v době, kdy vláda připravuje vlastní návrh zcela nového loterijního zákona, který tuto problematiku bude řešit komplexně," doplnil poslanec ODS a zpravodaj pro první čtení novely Pavel Svoboda.

Ústecká novela je podle vlády "kontraproduktivní" řeší totiž jenom část problémů, které v této oblasti jsou. Návrh má navíc podle kabinetu řadu nedostatků. Úprava například podstatným způsobem rozšiřuje možnost provozování loterií a jiných sázkových her na internetu, aniž by řešila zákaz těchto her pro osoby mladší 18 let.

Návrh navíc zachovává stávající kritizovaný institut odvodu části výtěžku na veřejně prospěšné účely tím, že i dál umožňuje samotným provozovatelům loterií rozhodovat o příjemci veřejných prostředků. "Tím ovšem může být i subjekt, jehož veřejně prospěšná činnost je pouze marginální a navíc obtížně kontrolovatelná," varuje vláda.

Novela také ukončuje platnost povolení vydaných podle současné právní úpravy, což může být podle ministrů problematické "z hlediska garantování některých ústavních práv, jakými jsou zejména ochrana práv nabytých v dobré víře a s ní související ochrana investic".

Zákonný záměr Ústeckého kraje zrušuje horní hranici místního poplatku za provozovaný výherní hrací přístroj nebo jiné technické herní zařízení. Podle vlády to může být v rozporu s ústavní zárukou, že daně a poplatky lze ukládat jen na základě zákona, tedy v rámci zákonem stanovené sazby.

Aby toho nebylo málo, návrh zavádí nedostatečně dlouhou lhůtu pro vyjádření dotčených subjektů v souvislosti s povolováním loterií a jiných podobných her, a to zejména, pokud je takovým subjektem obec.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688