TNBiz (TN.cz)
Investice  |  26.09.2012 03:05:05

Vláda bude jednat o konci prohibice a státním rozpočtu na příští rok

PRAHA (MEDIAFAX) - Nečasův kabinet čeká ve středu jednání o parametrech státního rozpočtu na rok 2013, který počítá se schodkem 100 miliard korun. Vláda má zároveň rozhodnout o způsobu návratu tvrdého alkoholu na pulty českých obchodů a restaurací, úpravu pak vyhlásí ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09).

Nejvíce skloňovanými slovy středečního zasedání ministrů budou podle všeho peníze a alkohol. Členové týmu Petra Nečase (ODS) jsou zajedno v tom, že Češi mají znovu dostat možnost koupit si lihoviny s obsahem od 20 procent etanolu výš. Už proto, aby mohl kabinet inkasovat plánovaných zhruba sedm miliard korun ročně na spotřební dani.

Ministr zdravotnictví dal najevo, že chce uvolnit do distribuční sítě lahve s tvrdým alkoholem, které budou opatřené novými kolky. Ty už od víkendu tiskne Státní tiskárna cenin a likérky si jich do úterý objednaly 28 milionů kusů. Lahve se podle Hegera mají objevit zpátky v kamenných prodejnách i na stáncích. Nejistota panuje ale kolem nalévání lihovin s aspoň 20 procenty alkoholu v restauracích a barech.

Vláda se musí postavit také problému se zhruba 21 miliony litrů alkoholu stažených z oběhu během prohibice. Ministři chtějí odblokovat jejich cestu ke spotřebitelům pouze za podmínky, že bude jasný jejich původ. Policie totiž stále ještě nedohledala zhruba 15 tisíc litrů pančovaného alkoholu se smrtícím metanolem.

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) koordinuje ve spolupráci s Evropskou unií zároveň zmírnění opatření, kterým Česko zakázalo vývoz svého alkoholu kamkoli do světa. Největším odbytištěm českých lihovin je ovšem sousední Slovensko, které na tvrdé alkoholické nápoje z České republiky uvalilo vlastní zákaz. Je tedy na něm, kdy a jak ho zruší. Podobně postupovalo i sousední Polsko.

Neméně důležitým bodem pro vládu je zákon o státním rozpočtu na příští rok. Kabinet ho má na programu potřetí, tentokrát ale už naposledy. Do neděle totiž musí ministři návrh státních výdajů a příjmů odeslat do Poslanecké sněmovny.

Podle plánů ministerstva financí má mít rozpočet schodek 100 miliard korun tak, aby byl deficit veřejných financí těsně pod třemi procenty HDP. Příjmy rozpočtu mají být podle návrhu 1,084 bilionu korun, výdaje 1,184 bilionu. Zatímco příjmy tak zůstávají na letošní úrovni, výdaje mají o pět miliard korun klesnout.

Mandatorní výdaje by měly v příštím roce vzrůst o 4,3 miliardy korun na 695,1 miliardy, nemandatorní výdaje by měly naopak klesnout o 9,3 miliardy korun. V dalších letech chce ministerstvo schodek snižovat, v roce 2014 by měl klesnout na 2,5 procenta HDP a o rok později na 1,6 procenta.

Podmínkou udržení navrženého deficitu pro příští rok je ovšem schválení legislativy, která například zvyšuje obě sazby DPH o jeden procentní bod na 15, respektive 21 procent a zavádí sedmiprocentní "solidární" daň pro občany s příjmy vyššími než 100 tisíc korun měsíčně a další změny. Návrh po zamítnutí Senátem zatím neschválili poslanci. Vláda ho proto poslala do sněmovny znovu, tentokrát ho spojila s hlasováním o důvěře Nečasova kabinetu. Pro souhlas s daňovým balíčkem ale musí ODS nejdřív "sešikovat" šestici svých rebelujících zákonodárců.

Konsolidační opatření zahrnují například i zpomalení valorizace důchodů na třetinu růstu inflace a třetinu zvýšení reálných mezd. Podmínkou pro reálnost rozpočtu je také možnost čerpat peníze ze státních podniků, ministerstvo financí plánuje pro rok 2013 převést čtyři miliardy korun z Lesů ČR do státního rozpočtu.

Rezort Miroslava Kalouska je přesvědčený, že navrženými opatřeními ušetří 25,6 miliardy korun, na příjmové stránce chce získat 32,4 miliardy korun. Bez těchto kroků by se deficit rozpočtu vyšplhal až na 158 miliard korun.

Ministři se budou zabývat rovněž rozpočty státních fondů. Ministerstvo dopravy žádá vládu, aby na svém středečním jednání schválila rozpočet Státního fondu dopravní infrastruktury s výdaji meziročně o 1,5 miliardy nižšími. Fond by tak v případě souhlasu kabinetu mohl v roce 2013 využít 64,5 miliardy korun.

Dalším projednávaným bodem budou výdaje Státního fondu rozvoje bydlení, které by se měly v roce 2013 vyšplhat na 2,58 miliardy korun. Pokud ale fond nedostane svolení překročit své stanovené rozpočtové limity, hrozí, že nebude schopný dostát svým závazkům z předchozích let.

Kabinet má ve středu projednat také novelu zákonů o obcích, krajích a hlavním městě Praze. Ministerstvo vnitra v ní stanovuje nové povinnosti například při převodu nemovitostí i větší veřejnou kontrolu nad prací zastupitelů a radních.

Obce mají do budoucna například prodávat svůj majetek prioritně veřejnými dražbami nebo veřejnými soutěžemi o nejvhodnější nabídku. Jiný způsob zpeněžení mají územní samosprávní celky zdůvodnit.

Novinkou mají být pak žaloby, kterými se budou moci nespokojení zastupitelé domáhat náhrady škody způsobené na obecním majetku. Podmínkou je, že nejdřív sepíšou petici, pod kterou se aspoň třetina členů zastupitelstva podepíše.

Další významnou změnou je podle předkladatelů povinné zveřejňování některých smluv. Novela má obce, kraje i hlavní město přinutit, aby zveřejňovaly smlouvy do 15 dnů od jejich uzavření na internetu. Zákon pamatuje i na to, že se smlouva na internetu neobjeví vůbec. V takovém případě po třech měsících pozbude platnosti. Povinnost se má týkat například těch dokumentů, díky kterým obec nebo kraj nakládá se svými nemovitostmi.

Vláda má projednat i nařízení, podle něhož budou mít dopravci v České republice nárok až na 13procentní slevu ze sazeb mýtného. Ministři můžou kývnout i na návrh, podle kterého bude moci ministerstvo zemědělství ještě letos rozdělit farmářům 500 milionů korun na národních dotacích například na chmel, chov dobytka nebo zemědělskou půdu.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 12:28  Německá letošní mizérie jedním číslem Research (Česká spořitelna)
Čt 12:20  EURUSD klesá na pětitýdenní minimum X-Trade Brokers (XTB)
Čt 11:03  USA: S&P potvrdilo rating na stupni „AA+“ Research (J&T BANKA)





?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688