TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  24.09.2012 11:45:05

Sobotka: ČSSD ve sněmovně podpoří prezidentovo veto startu druhého důchodového pilíře

PRAHA (MEDIAFAX) - Sociální demokracie v pondělí uvítala postoj prezidenta Václava Klause, který vetoval zákony související se startem druhého pilíře důchodové reformy a vyváděním peněz do soukromých fondů. Agentuře Mediafax to sdělil předseda strany Bohuslav Sobotka s tím, že ČSSD prezidentovo veto podpoří.

"ČSSD dlouhodobě nesouhlasí s částečnou privatizací důchodového systému. Její zástupci hlasovali proti vzniku druhého důchodového pilíře jak na půdě Poslanecké sněmovny, tak Senátu," uvedl Sobotka a dodal: "Druhý pilíř je drahým a riskantním experimentem. Veto prezidenta podpoříme i při opakovaném hlasování v Poslanecké sněmovně."

"Vyzýváme vládu, aby i vzhledem k vlastním neshodám kolem zvyšování DPH a vetu prezidenta republiky odložila start druhého pilíře až na rok 2015. Jinak hrozí chaos a zmatky při jeho zavádějí, které dosud není připraveno ani legislativně, ani organizačně," uzavřel předseda nejsilnější opoziční strany pro Mediafax.

Prezident republiky o svém vetu v pondělí informoval prostřednictvím dopisu šéfku sněmovny Miroslavu Němcovou (ODS). Podobná reformní změna by podle něj neměla být "silově protlačena".

Václav Klaus se změnou důchodového systému podle svých slov nesouhlasí "ze zcela jiných důvodů než parlamentní opozice". Důchodová reforma je podle hlavy státu zásadní změnou sociálního systému, který má dlouhodobý efekt a dotýká se každého občana. Proto její obsah, příprava i realizace vyžadují ve společnosti co nejširší konsensus. "V tomto případě takový konsensus v odborné sféře, na politické scéně i ve společnosti neexistuje," uvedl prezident.

Klaus připomněl, že vládní návrh důchodové reformy odmítl Senát a ve sněmovně se ho podařilo schválit jen velmi těsnou většinou současné vládní koalice. "Silové protlačení této klíčové změny parlamentem nedává dobrou perspektivu pro její dlouhodobou udržitelnost a pro stabilitu podmínek v příštích možných politických konstelacích," připojil Klaus a vyzval sněmovnu k dalšímu zamyšlení nad touto legislativou.

Druhý pilíř důchodové reformy má podle vládních plánů odstartovat od 1. ledna příštího roku. O prezidentském vetu budou poslanci znovu hlasovat na konci října. Novinka občanům umožní, aby si tři procentní body z povinných odvodů na sociální pojištění přesměrovávali do soukromých penzijních fondů. Musí si k nim ale přidat další dvě procenta ze svého.

Jan Kálal, kalal@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688