TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  21.09.2012 12:55:00

Výrobci lihovin s postupem vlády nesouhlasí, navrhují vlastní opatření

PRAHA (MEDIAFAX) - Opatření vlády v boji s otravami metanolem primárně postihují pouze legální a renomované výrobce a neřeší stávající situaci. V pátek to uvedl viceprezident Unie výrobců a dovozců lihovin Vladimír Darebník.

Podle Unie výrobců a dovozců lihovin a Českého sdružení značkových výrobků současná rozhodnutí vlády způsobují nevratné škody nejen na reputaci českých výrobců a jejich zavedených značek, ale i České republiky jako spolehlivého obchodního partnera.

Organizace přitom sdružují společnosti, jako jsou například Jan Becher Karlovarská Becherovka, STOCK Plzeň-Božkov, Bohemia Sekt č, Rudolf Jelínek, a.s. či Global Spirits. Jejich členové ročně zaplatí 81 procent celkové spotřební daně z alkoholu, která se vybere.

Návrhy vlády na řešení současné situace jsou podle nich zbytečné. "Veškeré požadované postupy ohledně vybavení každého výrobku rodným listem s novými parametry jsou pouze zdvojením již existujícího systému, který všechny naše společnosti mají zaveden již několik let. Zavádění nových, zvláštních postupů do standardní mezinárodní praxe tak může způsobit problémy s uznáním původu českého zboží v rámci legálního mezinárodního obchodu s lihovinami," dodal Darebník.

Silnou reakci sklidilo i rozhodnutí zakázat vývoz tvrdého alkoholu z Česka. "Zákaz vývozu je pro moji značku, což je Becherovka, devastující," reagoval generální ředitel společnosti Jan Becher Karlovarská Becherovka Anthony Schofield.

Sami výrobci a dovozci potravin však chtějí vládě pomoct a sestavili seznam krátkodobých a dlouhodobých opatření, který by měla současnou situaci pomoci vyřešit.

Z krátkodobého hlediska navrhují stáhnout z prodeje všechny produkty značek, ve kterých byla identifikována zvýšená hladina metanolu, zrušit zákaz prodeje výrobků, které prošly kontrolou výrobních šarží a které jsou podle výrobního kódů nebo čísla šarže dohledatelné a tím současně umožnit obnovení exportu. Dále doporučují zakázat prodej výrobků, které nesplňují podmínky dohledatelnosti prostřednictvím výrobního kódů nebo čísla šarže a ustanovit koordinační skupinu složenou z odpovědných státních orgánů a profesních sdružení, která by se dlouhodobě podílela na efektivní regulaci a kontrole trhu.

Z dlouhodobého hlediska by podle nich pomohlo zavést dokonalou denaturace lihu pro nepotravinářské účely (změnou denaturantu) a evidenci pohybu i denaturovaného nepotravinářského lihu. Dále navrhují snížit objem spotřebitelských balení ze šesti na maximálně tři litry, které by byly vždy baleny ve skle.

Třetím dlouhodobým opatřením by mělo být zavedení registračních pokladen v gastronomii a současné omezení prodeje alkoholických nápojů pouze na stálé kamenné prodejny a podniky a nastavení pravidel pro prodej rozlévaného alkoholu mimo oblast gastronomie. Vytvořena by také měla být stálá speciální kriminalistická skupina zabývající se problematikou nelegální výroby a obchodu s lihem.

Dalšími vhodnými opatřeními jsou podle největších prodejců lihovin překvalifikovat držení nepřihlášené destilační aparatury a nakládání s nelegálním alkoholem zpět na trestný čin. Dále regulovat pěstitelské pálení stejnými bezpečnostními prvky jako je běžná výroba a distribuce (kolkem) a maximální velikostí balení. Také doporučují převést pěstitelské pálení z oblasti živnosti volné na živnost vázanou a převést kompetenci pro vydávání licence pro pěstitelské pálení z ministerstva zemědělství na ministerstvo financí.

Posledním navrhovaným opatřením je definování a zavedení certifikace a zpřísnění podmínek pro vydávání povolení daňových skladů.

Výrobci také už začaly vyčíslovat své ztráty způsobené zavedením prohibice na tvrdý alkohol a zákazem exportu. Přesná čísla však zatím nejsou známa.

 

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688