Marek Hatlapatka (Cyrrus)
Okénko investora  |  18.09.2012 08:55:21

Zřítí se USA z fiskálního útesu?

V posledních měsících se investoři spolu s médii po celém světě zaměřili jen na události kolem dluhové krize eurozóny. Zapomínat by přitom ale neměli ani na dění na druhé straně Atlantiku, v USA. Do konce tohoto roku se musí totiž američtí politici dohodnout, jestli nechají projít rozpočet automatickými škrty spolu se zvýšením daní či opět navýší strop možného zadlužení.

Pojďme se ale na tento problém podívat popořádku. Veřejný dluh USA vystoupal na bezprecedentních 16 bilionů USD, což je úroveň celoročního HDP této země a také to znamená, že každý z obyvatel USA dluží 51 tis. USD.  Většina tohoto dluhu je však v rukou domácích institucí (68 %) a pouze zbylých 32 % drží zahraniční subjekty. Nejvíce se přitom mluví o Číně, jakožto významnému věřiteli USA. Jedná se však o velmi častý omyl zesílený zejména médii. Čína je sice největším zahraničním držitelem amerických dluhopisů, nicméně tento její podíl tvoří pouhých 7,5 % celkového dluhu Spojených států. I proto, že je většina dluhu držena domácími subjekty, byly USA schopny udržet si nejvyšší možný rating u většiny velkých ratingových agentur.

A jak s tím souvisí fiskální útes? Výše absolutního veřejného dluhu v USA je zastropována Kongresem a nad úroveň stropu by se dluh neměl dostat. Pokud by přece jen dluh překonal tuto úroveň, budou automaticky spuštěny nástroje na jeho sražení (zmrazení výdajů v kombinaci s růstem daní). Ke svému stropu se dluh USA dostane v letošním roce a právě tato situace je označována jako fiskální útes.

Nápad se zastropováním dluhu není nijak nový. USA tuto praxi provozují již od roku 1917, nicméně vždy, když se ale dluh přiblížil či překročil tuto hranici, byl strop Kongresem zvýšen. Od roku 1962 se tak stalo 74x a od roku 2001 již 10x. naposledy k tomu v USA přikročili roku 2011, kdy dluh vystoupal na 14,3 bilionů USD. Nyní je dluh takřka o 2 biliony USD vyšší a opět se zdá, že bude strop posunut o úroveň výše a problém znovu na čas odsunut. Překážkou k řešení zadlužení USA jsou silné rozepře mezi republikány a demokraty, které jsou ještě prohloubeny aktuálně probíhající prezidentskou kampaní.

Není navíc v zájmu ani jedné z politických stran pád z fiskálního útesu. Předpokládá se, že spuštění automatických mechanismů by mělo za následek snížení dluhu o 560 mld. USD na jedné straně ale také snížení HDP o 4 pb v roce 2013, tedy pád do recese spojené se zvýšením nezaměstnanosti o 1 pb. Takto černý scénář je v současné době, kdy v USA probíhá stále ještě křehké oživení ekonomiky nepřípustný, nicméně ani oddalování tohoto problému není příznivé. Tak jako tak by se měli investoři více zaměřit na dění v USA a počítat s tím, že jen samotné blížící se rozhodnutí Kongresu o přenastavení stropu může během zimy vyvolat silnou nervozitu na finančních trzích.

Jiří Šimara
Analytik
CYRRUS, a.s.

Marek Hatlapatka (1978)

Vystudoval ekonomickou fakultu VŠB-TU Ostrava, absolvoval 3-měsíční stáž v Londýně a intenzivní kurz fundamentální analýzy pod vedením bývalého hlavního analytika Erste bank Galea Kirkinga. Ve společnosti CYRRUS, a.s. je zaměstnán od roku 2006, kdy nastoupil na místo analytika akciových trhů se zaměřením na zahraniční trhy, farmaceutický a bankovní sektor. Následně se specializoval na odvětví bankovnictví, elektrárenství a těžby uhlí a v těchto sektorech nyní patří k nejvyhledávanějším odborníkům v České republice. V roce 2008 se stal vedoucím analytického oddělení společnosti CYRRUS, a.s. a v této pozici působí i v současné době. Dlouhodobě patří k nejcitovanějším českým ekonomům, v roce 2010 se stal čtvrtým nejcitovanějším ekonomem v českých médiích.

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry. Společnost byla založena v roce 1995 a v současné době je největší mimopražskou makléřskou společností. Je členem Burzy cenných papírů Praha a Burzy cenných papírů ve Varšavě. Společnost CYRRUS, a.s., poskytuje komplexní služby na kapitálových trzích soukromé i firemní klientele, zaměřuje se na burzovní obchody v systému SPAD pražské burzy a obchodování na zahraničních trzích v Polsku, Maďarsku, Turecku, Německu a USA. Společnost patří mezi nejvýznamnější české obchodníky s investičními certifikáty.

18.09. 21:42  P.S. (Ullsperger)
18.09. 21:30  Jako vždy (Ullsperger)


Přečtěte si také:

31.12.2012Pád z fiskálního útesu se pro USA může stát realitou Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
13.12.2012Fiskální útes: Co se stane s akciemi, dluhopisy, dolarem a korunou? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688