BHS (BH Securities a.s.)
Akcie ve světě  |  13.09.2012 11:34:16

Objem short pozic pokračuje v poklesu, u Nokie na rekordu

Objem short pozic se dle v noci zveřejněných statistik i v druhé polovině srpna na Nasdaq i NYSE Group dále snižoval. Každopádně v absolutních číslech, zejména na Nasdaq, jen nevýrazně.

Na NYSE Group se počet nakrátko prodaných akcií oproti polovině srpna snížil o necelých 108 mil. na 13,709 mld. akcií. Zmínit lze, že z hlediska největšího objemu short akcií na tomto trhu postoupila Nokia (NOK) na první místo, když si vyměnila pozici s Bank of America (BAC). Zatímco výrobci mobilních telefonů objem shortů narostl o 28 mil. akcií na 246 mil. akcií, tj. nejspíše na historické maximum, u BAC se snížil o necelé 4 mil. na 216 mil. akcií.

Na Nasdaq se pak celkový objem short pozic snížil jen o necelých 9 mil. na 7,601 mld. akcií. Tzv. short ratio, zohledňující průměrný denní objem obchodů na trhu ve vztahu k objemu short akcií, nicméně vzrostlo ze 4,22 dne na 4,91 dne. Důvodem byla slabší likvidita.

Co se týká titulů obchodovaných i na BCPP, došlo k nevýrazným změnám. Již pošesté v řadě došlo k poklesu u KITD, nicméně o nevýrazných cca 143 tis. na 15,205 mil. akcií. U CETV pak jen o 19 tis. na 5,57 mil., tj. titul tak v objemu short pozic jen nevýrazně ustoupil z předchozích 3letých maxim. Nutno dodat, že právě druhá polovina srpna byla na CETV doslova „spící“ a dosavadní zářijový pohyb může být i důsledkem větších změn v objemu short pozic. Podporou však je jistě i oznámení refinancování dluhu společnosti a oslabování dolaru.

Díky představení nových produktů se do popředí sledování dostávají více opět i akcie Apple (AAPL). U těch možno zmínit nevýrazný nárůst short pozic ke konci srpna o cca 308 tis. na 13,591 mil. akcií. To je zhruba průměrný denní objem. V posledním roce bylo na titulu nejvíce zashortováno 15,187 mil. akcií (k 15.6.), naopak nejméně pak 8,093 mil. (k 13.4.).

Díky i úternímu prvnímu výraznému rozhovoru M. Zuckerberga po IPO je živěji opět i na akciích Facebook (FB). Ty včera díky tomu zažily vůbec nejlepší seanci od vstupu na trh, když v reakci posílily o +7,73 % na 20,93 USD. Na titulu bylo ke konci srpna nicméně zashortováno 85,35 mil. akcií, tj. o 2,6 mil. méně než v polovině srpna. Tehdy objem short pozic na titulu dosáhl zatím právě nejvyššího objemu. Ke konci května přitom dosahoval objem shortů „jen“ 34 mil. akcií.

J.Zendulka

Tyto zprávy pro vás vytváří BH Securities a.s..
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688