TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  13.09.2012 08:00:27

Vláda schválila Červíčkovu koncepci, počet služebních míst policistů klesne o 1385

PRAHA (MEDIAFAX) - Koncepci systematizace příslušníků policie a hasičů ve středu odsouhlasila vláda. O přijetí návrhu nového policejního prezidenta Martina Červíčka, podle kterého se sníží počet služebních míst u policie v příštím roce o 1385, informoval rezort vnitra.

V rámci úspor tak bude počet služebních míst u policie stanovený na 38 996. Ten je podle ministerstva nutný k zajištění úkolů, meziročně počet míst klesne o 1385. "Proti skutečnému stavu bude ale o 209 míst vyšší," řekl na tiskové konferenci po jednání vlády ministr vnitra Jan Kubice (nez.), který tento rozdíl vysvětlil skutečným počtem policistů k 1. srpnu 2012.

"Na služební příjmy policistů pak policie dostane 14,3 miliardy korun, což se souvisejícími výdaji činí celkem 19,34 miliardy korun," uvedlo ministerstvo. Přesčasy by se tak měly omezit na 150 hodin ročně. Další možností šetření je vytvoření pracovních míst místo ta služební. Sníží se ale také počty lidí, například na policejním prezidiu. Jak navrhla odborná pracovní skupina, v rámci systematizace se zruší polovina policejních škol. "V rámci policejních škol dojde ke snížení o 73 policistů a k úspoře asi 115 milionů korun ročně," dodává tiskové oddělení ministerstva.

S úsporami razantně nesouhlasí Věci veřejné, které na začátku koaliční vlády díky Radku Johnovi rezort ovládaly. "I přes opakované sliby, že policistům neklesnou mzdy, vychází v průměru na jednoho příslušníka Policie ČR na příští rok o 695 korun méně než v roce 2011," argumentuje strana Věcí veřejné.

Změny postihnou i hasiče. Celkový počet služebních míst je na rok 2013 stanovený na 9330, u občanských zaměstnanců pak 977. Na příští rok ministerstvo plánuje zrušit také 300 služebních a pracovních míst technického a obslužného personálu z nevýjezdové části sboru.

"Snížení počtu služebních míst v rámci nevýjezdové části sboru umožní doplnit početní stavy příslušníků v jednotkách tak, aby na požárních stanicích bylo reálné vykonávat službu alespoň v minimálním početním stavu příslušníků ve směně, aniž by do služby byli povoláváni příslušníci mimo rámec svých řádných směn," vysvětluje rezort, podle kterého pak na platy půjde meziročně o 31,3 milionu korun méně. Celkově tak hasiči dostanou 4,65 miliardy korun.

Jan Drahorád, drahorad@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688