X-Trade Brokers  (X-Trade Brokers )
Makroekonomika  |  21.08.2012 10:55:00

Globální ekonomické prostředí zůstává křehké, RBA

Zápis z jednání australské centrální banky ze 7. srpna uvedl, že inflační data byly ve čtvrtletí do června v souladu s očekáváním. Základní inflace se zvýšila o 0,5% a v meziročním srovnání o 2,0%, což bylo nejnižší meziroční tempo růstu od roku 1990. Index spotřebitelských cen po očištění o sezónní vlivy stoupl o 0,6% a meziroční růst zpomalil na 1,2% z 1,6%. Inflační výhled se nezměnil. Centrální banka předpokládá, že se inflace bude v příštích dvou letech pohybovat kolem středu cílového pásma 2-3%. Uhelná daň bude mít v příštích několika čtvrtletích pozitivní vliv na vývoj cen.

Růst domácí ekonomiky se pohyboval poblíž trendu ve druhém čtvrtletí. Aktivita se značně lišila ve všech odvětvích. Růst investic do těžebního průmyslu byl v podstatě v souladu s projekcí centrální banky a oživil aktivitu v řadě průmyslových odvětví. Vysoký směnný kurz a slabost na trhu s bydlením měl vliv na aktivitu ostatních odvětví.

Bankovní rada podle očekávání ponechala základní úrokovou sazbu beze změny na 3,50%. Na současné úrovni zachovala sazbu i v červenci. V květnu a v červnu sazbu snížila o půl procentního bodu resp.o čtvrt procentního bodu. V prohlášení uvedla, že je současná orientace měnové politiky vhodná. Inflace by měla být v souladu s cílem a ekonomický růst zůstat poblíž trendu.

Globální ekonomické prostředí zůstává křehké. Nejistota vycházející z eurozóny narušuje finanční trhy a má negativní vliv na výdaje podniků a domácností. Poslední prognózy globálního růstu byly revidovány dolů a odráží další zhoršení v Evropě a pomalejší růstUSA a některých částech Asie. Růst čínské ekonomiky zpomalil na udržitelnější tempo. Vývoj v Evropě byl hlavní faktor, který ovlivnil sentiment na globálních finančních trzích. Po červnovém summitu eurozóny sice došlo krátce ke stabilizaci, ale vývoj ve Španělsku a v Řecku opět významně zatížil dluhopisové trhy. Teprve prohlášení ECB o případné intervenci přispělo k významnému poklesu výnosů španělských dluhopisů.

Pohyb cen komodit byl v uplynulém měsíci smíšený, zatímco ceny železné rudy a uhlí poklesly, kvůli rostoucí nabídce a změkčení globální poptávky, rostoucí ceny ropy a některých zemědělských komodit odrážely narušení dodávek a sucho v pěstitelských oblastech USA a Černého moře.

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688