Research (Conseq)
Akcie ve světě  |  17.08.2012 11:10:37

Facebooku končí „lock up“ období. Jaký vývoj čeká cenu akcie?

1.       Jak byste celkově zhodnotil první čtvrt rok Facebooku na burze? Cena akcií klesla téměř na polovinu té upisovací – odpovídá to Vašim původním odhadům, byl pokles strmější, než jste sám čekal, nebo naopak mírnější?

Pokles ceny mne nepřekvapil, jelikož upisovací cena Facebooku 38 USD za akcii byla dle valuací vysoká. Překvapivá ovšem byla razance poklesu, když vyšlo najevo mnoho negativních informací. Mimo neposkytnutých nejaktuálnějších hospodářských výhledů některými bankami při úpisu, to byl také problém systému burzy Nasdaq a hlavně pobláznění mnoha investorů světovým fenoménem Facebookem, kdy se nedbalo na základní fundamenty společnosti a očekávání byla nastavena příliš optimisticky. Zároveň nedávno zveřejněné výsledky hospodaření společnosti, s klesající provozní ziskovou marží, a odchod několika členů z nejvyššího vedení mnoho optimismu nepřidalo.

2.       Věříte, že si vstup Facebooku na burzu stále zaslouží titul „IPO roku“, nebo se v průběhu času ukázalo, jak byla tato událost nadsazená?

Facebook je světovým fenoménem na poli sociálních sítí a není tedy divu, že láká tak vysokou pozornost investorů. Nálepka „nejsledovanější IPO“ byla, mimo vysoký objem úpisu, umocněna potížemi se zpracováním prvních obchodních objednávek v systému burzy Nasdaq, neposkytnutím nejaktuálnějších informací všem investorům manažery primární emise akcií a mnoha dalšími zveřejněnými informacemi. Právě plnění titulních stran novin zprávami ohledně Facebooku, i těch negativních, právem pasuje primární úpis Facebooku na titul „IPO roku“.

 

3.       Jak se podle vás bude vyvíjet cena ve čtvrtek, kdy se na trhu může objevit dle odhadů cca 270 milionů z původních 955 mil. akcií?

Výrazný počet akcií, jež se mohou začít obchodovat na burze, pravděpodobně povede k dalšímu poklesu ceny akcie. Bude záležet kolik akcionářů této příležitosti využije a bude chtít vlastněné akcie prodat. Cena akcie Facebooku se ve srovnání s podobnými společnostmi stále obchoduje na vyšších valuačních ukazatelích. Nedůvěru investorů, po vstupu Facebooku na burzu, mohl také vyvolat odchod několika členů z nejvyššího vedení. Proto i kdyby se rozhodlo jen malé procento investorů držících oněch 270 milionu akcií k prodeji, tlak na pokles ceny akcie nastane. Na druhou stranu vypršení zákazu obchodování s akciemi je dlouhodobě známé, a tak veliká část krátkodobého převisu nabídky nad poptávkou může být v ceně akcie již zohledněna.

4.       Očekáváte, že se investoři začnou cenných papírů hned zbavovat? Z jakého důvodu?

Určitá část vlastníků akcií pravděpodobně využije možnosti prodeje akcií hned ve čtvrtek. Může je k tomu vést předešlý výrazný pokles ceny akcie (46% od primárního úpisu) a stále negativní sentiment investorů na základě zveřejňovaných informací.

5.       Pokud se tak stane masivně, vytvoří se pouze tlak na další pokles ceny. Proč bude trh případně opět jednat takto masivně? To všichni doufají, že oni budou ti první, kteří ještě stihnou prodat za relativně „slušnou“ cenu?

K této situaci může dojít. Dřívější až „panické“ zbavování se akcií Facebooku mohlo některé investory, kteří nemohli se svými akciemi manipulovat, vystrašit. Ti by pak využili první příležitosti se svých akcií zbavit. Avšak při ceně akcií blízko poloviny upisovací hodnoty a očekávání dané události akciovým trhem bude záležet, kolik investorů možnosti prodeje držených akcií využije. Na tento okamžik mohou čekat připravení kupující.

 

Martin Pavlík,

Portfolio manažer

Conseq Investment Management, a. s.

 

 

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688