TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.08.2012 11:35:06

Prezident vetoval zákon o hospodaření energií

PRAHA (MEDIAFAX) - Václav Klaus ve čtvrtek využil svého práva vetovat zákon o hospodaření energií, patří podle něj k nejhorším a svobodné společnosti nejškodlivějším zákonům, o jejichž podpis kdy byl jako prezident republiky požádán. Agentuře Mediafax to ve čtvrtek sdělil mluvčí Hradu Radim Ochvat.

Samotný zákon je ve skutečnosti implementací evropské směrnice o snížení energetické náročnosti budov.

"Samotnou směrnici považuji za výsledek dlouhodobě chybné a dnes již postupně překonávané politiky nerozvážných závazků, které na sebe Evropská unie a její členské státy vzaly. Její aplikace výrazně prodraží výstavbu nejen nových veřejných budov, ale i soukromých bytů a domů. To zatíží rozpočty státu, krajů, obcí i jednotlivých domácností a zvýší též cenu bydlení, ztíží prodej bytů a celkově zatíží trh s nemovitostmi," uvedl Klaus ve svém odůvodnění.

Podle Klause také zákon zakládá veřejnou podporu soukromému sektoru, zejména firem, které budou provádět instalaci vybraných zařízení využívajících "obnovitelné" zdroje energie a také státem požadované audity. Na své si tak podle něj přijdou pouze obchodníci s technologiemi, které by za běžných podmínek byly neprodejné, a rovněž ti, kteří budou průkazy energetické náročnosti přidělovat a kontrolovat.

A český zákon jde podle prezidenta ještě dál, než vyžaduje EU. "Nepřihlíží dostatečně k místním například klimatickým podmínkám či způsobu užívání budov. K vrácení zákona mne i z těchto důvodů ve svých dopisech vyzvali nejen jednotliví občané a jejich skupiny, ale i senátorské kluby ČSSD, ODS a KDU-ČSL," dodal v odůvodnění Klaus.

Podle normy by stavby měly mít průkaz energetické náročnosti, který by byl stejně jako štítek na spotřebičích jednotným označením energetické zátěže. Autoři normy předpokládají, že toto opatření vytvoří nepřímý tlak na snížení energetické zátěže u nově stavěných budov.

Měla také zavést energetické posudky a kontroly kotlů a rozvodů tepelné energie, které by stejně jako i kontrolu klimatizačních systémů dělali specialisté. Nad nimi by pak stál nezávislý orgán - Státní energetická inspekce. Ministerstva chtějí, aby zákon vedl k větší konkurenci výrobců a dovozců stavebních výrobků, kteří se budou snažit nabídnout co nejlepší energeticky nenáročné komponenty.

Miroslav Kyncl, kyncl@mediafax.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688