Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  09.08.2012 09:35:12

ČR - inflace v červenci zpomalila meziměsíčně i mezročně

Spotřebitelské ceny klesly v červenci proti červnu o 0,1 %. Tento vývoj ovlivnilo snížení cen především v oddílech potraviny a nealkoholické nápoje, odívání a obuv, doprava. Meziroční růst spotřebitelských cen zpomalil na 3,1 % (ze 3,5 % v červnu).

Meziměsíční snížení spotřebitelských cen v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje ovlivnilo zejména snížení cen zeleniny o 12,7 %, z toho ceny brambor klesly o 29,1 % a ceny plodové zeleniny o 22,6 %. Výrazně se snížily i ceny peckovin a bobulovin (o 26,7 %). Ceny vajec, jogurtů, cukru a čaje byly nižší o 1,5 – 1,9 %. V oddíle odívání a obuv se snížily ceny oděvů o 3,4 % a obuvi o 5,1 %. V oddíle doprava klesly ceny pohonných hmot o 1,2 %.

Na zvyšování cenové úrovně působilo hlavně zvýšení cen v oddíle rekreace a kultura, kde vzrostly sezónní ceny dovolených s komplexními službami o 12,5 %. Růst cen v oddíle zdraví ovlivnilo zvýšení cen léků a jejich doplatků o 2,0 %. Z potravin se zvýšily především ceny citrusů o 13,0 %, banánů o 5,1 %, jablek o 7,6 %, nečokoládových cukrovinek o 5,4 %.

Ceny zboží úhrnem klesly o 0,7 % a ceny služeb vzrostly o 0,8 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v červenci o 3,1 %, což je o 0,4 procentního bodu méně než v červnu. Zpomalení cenového růstu způsobily zejména ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje, kde zmírnil růst cen zeleniny na 7,3 % (z 18,5 % v červnu), z toho ceny brambor byly vyšší pouze o 0,2 % (v červnu o 15,5 %) a ceny plodové zeleniny o 26,3 % (v červnu o 88,8 %). V oddíle doprava ovlivnily zpomalení cenového růstu ceny pohonných hmot, které byly vyšší o 3,1 %, kdežto v červnu o 4,2 %.

Největší vliv na meziroční růst celkové hladiny spotřebitelských cen v červenci měly i nadále ceny v oddíle bydlení, voda, energie, paliva a přes snížení jejich vlivu i ceny v oddíle potraviny a nealkoholické nápoje. V bydlení byly vyšší ceny zemního plynu o 14,0 %, elektřiny o 4,2 %, vodného o 12,0 %, stočného o 10,5 %, tepla a teplé vody o 8,6 %. Čisté nájemné vzrostlo o 5,2 %, z toho regulované o 11,6 % a tržní o 2,4 %.

Na snižování meziročního cenového růstu nejvíce působily ceny v oddíle odívání a obuv, kde ceny oděvů klesly o 3,9 % a obuvi o 0,9 %. Pokles cen v oddíle bytové vybavení a zařízení domácnosti ovlivnilo zejména snížení cen přístrojů a spotřebičů pro domácnost o 5,7 %, skleněného, porcelánového a keramického nádobí o 4,6 %, nástrojů a potřeb pro dům a zahradu o 7,1 %. V oddíle rekreace a kultura pokračoval pokles cen audiovizuálních a fotografických zařízení a zařízení pro zpracování dat o 7,4 %, který se v červenci mírně prohloubil. V oddíle pošty a telekomunikace se snížily ceny mobilních telefonů o 7,5 %.

Ceny zboží úhrnem vzrostly o 3,2 % a ceny služeb o 3,0 %. Úhrnný index spotřebitelských cen bez započtení imputovaného nájemného byl meziročně 103,3 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v červenci 2,9 %.

Meziroční přírůstek průměrného harmonizovaného indexu spotřebitelských cen (HICP)1) 27 členských zemí EU byl podle předběžných údajů Eurostatu v červnu stejně jako v květnu 2,6 %. Nejvíce vzrostly ceny v Maďarsku (o 5,6 %) a nejméně ve Švédsku (o 0,9 %). V Německu zpomalil růst cen na 2,0 % ze 2,2 % v květnu. Na Slovensku zrychlil cenový růst na 3,7 % (ze 3,4 % v květnu). Podle předběžných výpočtů klesl v červenci 2012 HICP v ČR meziměsíčně o 0,2 % a meziročně vzrostl o 3,3 % (v červnu o 3,8 %). Bleskový odhad meziroční změny HICP pro eurozónu za červenec 2012 je 2,4 %, jak uvedl Eurostat. (Více informací na internetových stránkách Eurostatu: HICP ).

Zdroj: ČSÚ
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688