TNBiz (TN.cz)
Obchod a služby  |  02.08.2012 10:50:05

Počet insolvenčních návrhů na firmy a společnosti v ČR během července klesl

PRAHA (MEDIAFAX) - V průběhu července se snížil počet insolvenčních návrhů podaných na firmy a společnosti v České republice. Ve středu o tom prostřednictvím výsledků svého průzkumu informovala společnost Creditreform s tím, že v červenci bylo podáno 2536 insolvenčních návrhů.

Společnost Creditreform dále upozornila, že prozatím není důvod k radosti a to, zda se opravdu jedná o obrat k lepšímu, ukážou až následující měsíce. Červencový obrat k lepšímu mohl být totiž způsoben prázdninovým obdobím a státním svátky. Po přepočtu na počet pracovních dní totiž počet insolvenčních návrhů proti letošnímu červnu mírně vzrostl.

V červenci 2012 bylo podáno celkem 2536 insolvenčních návrhů. Z toho bylo 609 insolvencí u právnických osob a podnikatelů a 1927 u nepodnikatelů. Proti minulému měsíci vzrostl počet insolvenčních návrhů u právnických osob a podnikatelů po přepočtu na počet pracovních dní o 4,67 procenta. Při srovnání červencových hodnot v letech 2012 a 2011 narostl počet insolvencí téměř o 23 procent.

Mezi největší firmy, které se v červenci ocitly v insolvenci, patří společnost Abbigliamento Sportivo Czech Republic (dříve KENVELO Czech Republic), Oleochem, InterCora a společnost Alfa steel.

Počet insolvenčních návrhů fyzických osob spotřebitelů má v posledních letech zásadní vliv na celkový počet insolvenčních návrhů. V červenci 2012 bylo v insolvenci 1927 nepodnikatelů. Nárůst je ve srovnání s červnem 2012 a po přepočtu na počet dní velmi mírný o 0,76 procenta. Pokud se ovšem srovnají hodnoty z července 2012 a 2011, činí nárůst počtu insolvenčních návrhů 51 procent.

Pro další období Creditreform neočekává v oblasti vývoje insolvenčních návrhů žádný dramatický růst, počty insolvenčních návrhů v posledních měsících stagnují. Proti předchozímu období však můžeme hovořit o zásadním snížení dynamiky růstu insolvenčních návrhů.

Vzhledem k vysokému zadlužení domácností a dalším plánovaným restriktivním opatřením vlády však přetrvává nejistota jak v podnikatelském sektoru, tak na trhu práce. To se odráží v hospodaření firem i v ekonomické situaci domácností.

V budoucnu by se mohl počet insolvenčních návrhů snížit i v důsledku zavedení novely zákona umožňující udělit pokutu až do výše 50 tisíc korun za zbytečné podávání insolvenčních návrhů. Podle vyjádření Stanislavy Menšíkové ze společnosti Creditreform je však takovýchto případů každý měsíc pouze kolem deseti, a proto nebude mít novela na souhrnný počet podaných insolvenčních návrhů žádný významný vliv.

Creditreform je mezinárodní skupinou poskytující svým zákazníkům hospodářské a kreditní informace, poskytuje služby inkasa pohledávek a také další služby v oblasti řízení rizik. Creditreform je přímo zastoupen ve 23 evropských zemích a v Číně, celosvětově má 180 poboček a zaměstnává 4500 pracovníků.

Jan Soukup, soukupj@mediafax.cz

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688